VIDEO! Palatul Vulturul Negru, simbolul orasului Oradea

Daca ii veti intreba pe cei care au vizitat Oradea ce anume le-a placut cel mai mult dintre obiectivele orasului, veti primi mai multe raspunsuri: Basilica romano-catolica, Teatrul de Stat, Biserica cu luna si soare, Palatul Baroc, Cetatea, insa raspunsul cel mai des intalnit va fi Palatul Vulturul Negru.

Palatul a fost construit intre 1907 si 1908 de arhitectii oradeni Marcell Komor si Dezső Jakob, in stil secession. Cladirea este de colt, cu parter inalt si patru etaje, format din doua corpuri intre care se gaseste un pasaj vitrat. Vitraliul cu vulturul negru, devenit o emblema a ansamblului, a fost executat in 1909, in atelierul oradean Neumann K.

Fatada principala dinspre Piata Unirii este asimetrica, fiind formata din doua corpuri mari, inegale, ce releva cel mai bine stilul secession. Fatada corpului din Strada Independentei este mai ordonata si sobra.

Inainte de a fi ridicat Palatul Vulturul Negru, zona era ocupata de un alt palat, numit Arborele Verde, al carui functiune era aceea de a gazdui manifestari culturale si politice.
Noua cladire a preluat aceste functiuni si a adaugat altele noi - cazino, hotel, birouri, si un restaurant. In prezent, aici functioneaza un hotel, un cinematograf, o banca, si mai multe cluburi, cafenele si restaurante, fiind un loc important de intalnire pentru scena sociala a Oradiei.

skyscrapercity.com

Ultimele știri