În fiecare săptămână, dr. Mihai Pautov, alături de invitații săi, printre care Carmen Brumă alături și medici din diverse specializări, vor discuta o serie de subiecte legate de sănătate şi vor răspunde întrebărilor venite de la telespectatori.
În acest sezon, emisiunea va veni cu mai multe sfaturi practice pentru telespectatori şi mai multe subiecte legate de nutriţie şi modalităţi de a slăbi sănătos.
Medicool, sezon 2, episod 5. Sfatul medicilor este de a fi tratată întâi cauza și apoi efectul și de a se face diferența, mereu, între moft și necesitate când vine vorba de sănătate
Episodul de astăzi vine cu o mulțime de informații din partea mai multor specialiști pe teme diverse cum ar fi problemele dermatologice, traume ascunse în spatele unor obiceiuri, mituri despre alunițe, solar, soare și vitamine D și îmbătrânirea naturală sau provocată a pielii.
În primă fază, dr. Mihail Pautov alături de Elena Popa, medic specialist dermato-venerologie și estetică medicală explică anumite soluții pentru persoanele care au obiceiul de a-și roade unghiile.
În schimb, aceasta se ocupă, practic, de cum poate fi estompat unul dintre efectele acestui obicei, dar avertizează că trebuie tratată cauza și, de cele mai multe ori, sub acest obicei se ascunde o traumă.
Despre acest lucru, mai departe, aduce câteva explicații psihoterapeutul Mihai Albu iar Carmen Brumă vine cu soluții de înlocuire a acestui obicei cu alte ronțăieli din categoria celor sănătoase.
Astfel, Carmen Brumă știe că o metodă de a scăpa de rosul unghiilor în fața televizorului este aceea de a ronțăi ceva.
Însă, de cele mai multe ori, ronțăielile sunt gen covrigei și ceva dulciuri ceea ce aduce un dezechilibru în alimentație și ea vine cu ingrediente sănătoase, sățioase dar și slabe în calorii.
Și pentru că în ziua de azi imaginea contează foarte mult și din ce în ce mai mulți oameni apelează la fațetele dentare, medicul stomatolog, Traian Comănescu vine cu câteva sfaturi, recomandări dar și interdicții, dar nu înainte de a avertiza că decizia de a apela la fațetele dentare trebuie să fie luată după ce s-a făcut o diferență clară între moft și necesitate.
În plus, nici prețurile nu sunt de ignorat, având în vedere că ele sunt între 250 și 500 de euro per bucată.
De altfel, dr Elena Popa a mai avertizat și asupra alunițelor, asupra solarului și a excesul expunerii la soare.
Noi, medicii, venim mereu cu statistici. Acestea sunt niște cifre, iar pentru majoritatea oamenilor nu sunt lucruri palpabile și nu sunt luate în seamă, din păcate. Abia atunci când sunt într-o situație, înțeleg că prevenția și statisticile au un rol așa important, a spus ea.
Medicul a mai vorbit, de asemenea, despre cât de periculoase pot fi, uneori, ideile de a folosi tratamente naturale, din plante pentru diverse afecțiuni, cum ar fi, spre exemplu, petele pigmentare.
Băile cu ovăz sunt foarte bune, spre exemplu pentru o piele deshidratată, însă sucul de lămâie aplicat pe față poate fi extrem de dăunător. Mai ales că, o piele tratată cu suc natural de lămâie și expusă ulterior la soare, poate cauza un fel de arsură, a mai explicat Dr.Elena Popa.
Medicii au vorbit, deasemenea și despre tipurile și cauzele îmbătrânirii și ce putem face pentru a preveni, pe cât de mult posibil, aceste situații.