Antena Căutare

Prețul carburanților înainte de sărbători. A apărut o ușoară scădere atât pentru motorină, cât și pentru benzină

Șoferii se bucură de o veste bună chiar înainte de Sărbători. Prețul carburanților se află într-o ușoară scădere. Iată care sunt prețurile astăzi.

Imagine cu alimentarea unei mașini cu carburant. Galerie
Prețul carburanților înainte de sărbători. A apărut o ușoară scădere atât pentru motorină, cât și pentru benzină | Shutterstock

De curând, șoferii români au observat o scădere în privința prețului la carburanți, iar acest aspect nu poate decât să îi bucure.

Benzina și motorina încep să se ieftinească în perioada sărbătorilor de iarnă, iar Antena 3 CNN a dezvăluit care sunt prețurile la carburanți de la mai multe stații de alimentare din țară.

Citește și: Un român a rămas fără cuvinte când a aflat că pe numele lui există un credit bancar pe care nu l-a făcut. Cum a fost posibil

Prețul carburanților scade înainte de sărbători

În privința benzinei standard, cel mai ieftin litru din țară la data de 22 decembrie se vinde la prețul de 6,43 de lei la o stație Petrom din București cu locația pe Strada Dr. Herescu Petre, numărul 2A, Sector 5.

La aceeași stație, săptămâna trecută prețul era de 6,44 de lei pentru același tip de carburant.

În alte stații de alimentare din țară prețul pentru benzina standard variază între 6,45 de lei și 6,60 de lei, prețuri care, de asemenea, se află în scădere.

În privința benzinei premium, prețurile din țară pornesc de la 6,89 de lei și ajung până la 7,25 de lei.

Citește și: Mămicile pot primi 2.000 de lei în plus de la stat. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Pentru motorina standard, cel mai ieftin litru din țară la data de 22 decembrie se vinde la prețul de 6,92 de lei la stația Socar din București cu locația pe Strada Vasile Lascar, numărul 141A.

În alte stații de alimentare din România, prețul pentru motorina standard pornește de la 6,94 de lei și ajunge până la 7,05 de lei, fiind o scădere de aproximativ 0,05 lei.

În privința motorinei premium, un litru costă la data de 22 decembrie 7,30 de lei.

Citește și: Programul Rabla 2024. Care este valoarea noilor vouchere. Câți bani vor primi șoferii care vor să caseze mașini vechi

Motivul pentru care se schimbă prețurile carburanților

Consiliul Concurenței a lansat un studiu prin care s-a reanalizat modul în care apar modificări la prețurile de la pompă. Astfel, s-a ajuns la constatarea faptului că prețurile carburanților de la stațiile de alimentare au o evoluție asemănătoare cu cea a cotațiilor internaționale Platts, dar că există o diferență de câteva zile.

Cotația Platts este o referință internațională pentru prețul motorinei și al benzinei de pe piață, care reprezintă, de fapt, o valoare reprezentată de cerere, ofertă și tranzacții realizate. Cu toate acestea, cotațiile Plats nu sunt destinate publicului, dar tind să meargă pe aceeași pantă cu prețurile barilului de petrol.

Citește și: Un bărbat a vrut să-și pozeze mașina zdrobită în accident, dar a făcut o descoperire terifiantă. Ce a apărut în imagine

În acest sens, în România se remarcă faptul că atunci când cotațiile internaționale Platts sunt în creștere și prețul motorinei și al benzinei se majorează la pompe. De asemenea, atunci când acestea scad, se diminuează și prețul carburanților din stațiile de alimentare din țară.

Totodată, a fost observat faptul că cea mai mare parte a modificării de preț se realizează la un interval de o săptămână, atât în ceea ce privește creșterea, cât și scăderea cotației internaționale Platts.

Programul STB de Crăciun și Revelion. Cum circulă mijloacele de transport în comun în perioada sărbătorilor în 2023... Ce alegeri fac românii pentru cadourile de sărbători. Cum arată topul darurilor preferate de români de Crăciun...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x