Antena Căutare

Anvelope all season sau de vară? 5 criterii pentru a face alegerea potrivită

Echiparea autoturismului cu anvelope adecvate în funcție de sezon are o importanță deosebită pentru confort și siguranță în trafic. Pneurile determină personalitatea și performanța mașinii tale, asigură o manevrabilitate corectă și un demaraj bun.

Echiparea autoturismului cu anvelope adecvate în funcție de sezon are o importanță deosebită pentru confort și siguranță în trafic. Pneurile determină personalitatea și performanța mașinii tale, asigură o manevrabilitate corectă și un demaraj bun. Logistica schimbării cauciucurilor primăvara și toamna, costul și efortul depozitării îi determină pe unii dintre șoferi să adopte soluții de mijloc. Cu toate că România este o țară cu anotimpuri clare și temperaturi foarte diferite, produsele all season sunt considerate o opțiune avantajoasă. Chiar și așa, specialiștii recomandă ca, în ciuda investiției financiare și a schimbului între sezoane, să avem seturi de anvelope distincte pentru vară și iarnă. Cum ne aflăm în plină perioadă de schimbare a condițiilor meteo, îți prezentăm câțiva factori care influențează alegerea pneurilor perfecte pentru anotimpul cald.

Tipul automobilului

La prima vedere, achiziționarea unor anvelope corespunzătoare poate părea o banalitate. În realitate însă, decizia nu este atât de simplă și trebuie să ții cont de foarte multe detalii. Cartea tehnică a mașinii sau manualul de utilizare sunt de ajutor pentru a identifica dimensiunea pneurilor potrivite autoturismului tău. Fiecare tip de autovehicul are omologate din fabrică doar câteva mărimi pentru anvelope. Se recomandă folosirea unor produse compatibile pentru a evita problemele legale care țin de verificarea ITP și asigurarea mașinii. Compatibilitatea cauciucurilor cu autovehiculul este importantă pentru siguranța pe carosabil și acuratețea datelor legate de viteză, transmise în computerul de bord. O caracteristică principală a pneurilor este să suporte greutatea mașinii. Indicele de sarcină oferă informații prețioase în acest sens. Suprasolicitarea sau utilizarea unor anvelope necorespunzătoare poate conduce la explozie ori un răspuns întârziat în caz de urgență.

Pneurile de vară sunt considerate de performanță deoarece sunt proiectate să ofere o tracțiune excelentă uscată și umedă, împreună cu manipularea precisă. Sunt excelente pentru autovehiculele puternice și cele folosite zilnic, mai ales în afara orașului. Anvelopele all season se potrivesc mașinilor compacte, de clasă mică sau medie. Sunt recomandate pentru persoanele care nu rulează foarte mulți kilometri sau celor care folosesc mașini de putere mică cu preponderență în mediul urban. Cu cât autoturismul este mai mare, cu atât mai mult au de suferit aderența, frânarea optimă și plăcerea la rulare.

Conduita în trafic

Stilul tău de șofat are un rol esențial în alegerea unor anvelope potrivite. Pneurile de vară sunt ideale pentru mașinile performante pentru că oferă viteză și agilitate. Dacă conduci într-o manieră dinamică, acestea îți dau accelerare rapida, capacitate sporită de reacție, de virare și de frânare. În plus, au un randament kilometric excelent, contact mai bun cu drumul și prezintă stabilitate în trafic, mai ales dacă vorbim de un autoturism puternic. Cauciucurile de vară sunt cea mai bună opțiune în sezonul cald pentru proprietarii de mașini sportive, cei care iubesc condusul sau șoferii începători care trebuie să învețe despre limitele de frânare și viraje.

De cealaltă parte, pneurile all season sunt și ele funcționale vara. Însă, acestea sunt concepute pentru tracțiune solidă într-o varietate de condiții și nu pentru manipulare performantă. Sunt perfecte pentru cei care călătoresc la munte unde drumurile sunt înșelătoare în majoritatea sezoanelor, șoferii de zi cu zi sau navetiștii care circulă cu viteză moderată.

Consumul de combustibil

Până la 20% din consumul de carburant este determinat de anvelope. Clasa pneurilor în ceea ce privește acest aspect este necesară dacă ții să economisești combustibil. Acest indicator este notat cu litere de la A la G. Un cauciuc din clasa A oferă cele mai mari beneficii, respectiv poate consuma cu până la 7,5% mai puțin carburant față de categoria G.

Anvelopele de vară contribuie la reducerea consumului de carburant datorită construcției rigide și nivelului mai mic de frecare. Spre deosebire de acestea, cauciucurile all season au mai multă rezistență la rulare în anotimpul cald și implicit contribuie mult mai puțin la diminuarea consumului de combustibil.

Performanța la temperaturi ridicate

În încercarea de a asigura o tracțiune optimă în condiții meteorologice diferite, pneurile all season nu pot concura cu cele specializate pentru un anumit anotimp. Compoziția chimică și proprietățile tehnice ale anvelopelor de vară fac ca acestea să poată performa la temperaturi ridicate. Cauciucul pentru sezonul cald trebuie să fie dur și să nu aibă striații pe profilul benzii de rulare. Pentru a circula în condiții perfecte se recomandă montarea unor astfel de produse odată cu creșterea temperaturilor peste +7 grade Celsius. Siguranța în viraje și distanța de frânare sunt direct proporționale cu aderența anvelopelor. Dacă pneurile nu sunt proiectate pentru a oferi aderență la temperatură ridicată, mașina va risca să intre în derapaj. Șoferii care vor să își achiziționeze pneuri calitative și la prețuri accesibile pot opta pentru cauciucuri de vară de la acvila-romania.ro. Anvelopele de vară oferă siguranță și performanță maximă pe suprafețe uscate calde cât și pe carosabilul umed, evitând acvaplanarea.

Prin natura lor, pneurile all season sunt optimizate pentru anotimpul rece deoarece au o compoziție mai moale. La temperaturi înalte, cauciucul se întărește și astfel distanța de frânare crește. Suprafața de rulare oferă o aderență bună, însă vara profilul se va uza mult mai repede.

Garanția produselor

Spre deosebire de alte produse, anvelopele auto nu au o valabilitate previzibilă, iar acest factor nu se rezumă la data de fabricație. Acestea se deteriorează chiar dacă sunt folosite ocazional sau chiar deloc. Există o mulțime de factori care contribuie la îmbătrânirea cauciucului precum: temperatura, condițiile de depozitare, sarcina, presiunea, modul de utilizare, întreținerea sau stilul de condus. De regulă, limita de folosință a unei anvelope noi este de până la 5 ani. După această perioadă, trebuie verificate anual dacă intenționezi să mai aștepți până le schimbi. Calitatea și performanța materialului scade odată cu trecerea timpului, iar acest lucru crește pericolul de explozie și reduce aderența pe carosabil.

Pentru că siguranța ta este esențială atunci când ești la volan, alege anvelope care îmbină nevoile tale cu specificațiile autoturismului. Pentru manevrabilitate excepțională chiar și la viteze mari sunt recomandate cauciucurile adaptate fiecărui sezon. În cazul în care circuli pe distanțe reduse și la o viteză medie, atunci pneurile all season sunt o soluție de compromis.

Ne pregătim să schimbăm cauciucurile. Cât de important este DOT-ul, datele de pe anvelope?... Este oficial! Când începe Programul Rabla 2019. Care sunt condiţiile ca să vă înscrieţi în program...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x