Antena Căutare

Modelul de mașină Dacia de care Ceaușescu a fost încântat, dar pe care Tovarășa i l-a interzis! „Nicule, mașina asta nu e nici cal, nic măgar!” – Foto

Nicolae Ceaușescu a îndrăgit un model de mașină Dacia, ce a fost extrem de aproape de a fi produs la scară largă în România. Motivul pentru care acest automobile nu a ajuns să fie condus de români a fost că… nu i-a plăcut Tovarășei.

Nicolae Ceaușescu a îndrăgit un model de mașină Dacia, ce a fost extrem de aproape de a fi produs la scară largă în România. Motivul pentru care acest automobile nu a ajuns să fie condus de români a fost că… nu i-a plăcut Tovarășei.

Este vorba despre ARO 12 sau Dacia 4X4, cunoscută și ca „Dacia Deceneu”. Mașina a fost testată de Nicolae Ceaușescu, în curtea Sălii Palatului din București.

Pe câte de încântat a fost Nicolae Ceaușescu de această mașină, pe atât de neimpresionată a fost soția lui. „Nicule, mașina asta nu e nici cal, nic măgar!”, i-ar fi spus ea.

Astfel, Ceaușescu nu a dat acordul pentru ca mașina Dacia Deceneu să fie produsă la scară largă. În schimb, automobilul a fost produs în ediţie limitată pentru MApN.

Dacia Deceneu a fost realizată pe un şasiu de Aro 10, cutie de viteze de Aro 10 şi caroserie de Dacia 1310 Break. Motorul era în trei pistoane Diesel, cu tracţiune 4×4.

Deceneu a fost un filosof, astronom și sfătuitor al lui Burebista.

Maşina cunoscută drept „prima Dacia produsă în România“ a fost oferită cadou lui Nicolae Ceauşescu la 20 august 1968. Mașina nu era „prima”, de fapt, ci o varianta îmbunătățită a uneia dintre maşinile produse în prima jumătate a lunii august 1968. Citește mai mult despre „prima Dacia produsă în România”, în articolul: Prima Dacie, testată de Ceaușescu! Modificările prin care a trecut ca să ajungă de la “prea luxoasă pentru idioți” la “perfectă pentru idioți”

Ultimă oră! Se ridică mașinile parcate neregulamentar în București! Cât va costa recuperarea lor... Începe ridicarea mașinilor parcate neregulamentar! Costul pentru un autoturism poate ajunge la 500 de lei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x