Antena Căutare

Șoferii prinși băuți la volan vor putea conduce în continuare, dacă acceptă să facă acest lucru

A fi prins beat la volan nu va mai fi o tragedie pentru șoferii care țin mai mult la dreptul de a conduce decât la viețile pe care le pun în pericol prin nepăsare. Un nou proiect de modificare legislativă,  care ar urma să modifice OUG nr 195/2002, propune o alternativă pentru păstrarea dreptului de a conduce.

A fi prins beat la volan nu va mai fi o tragedie pentru șoferii care țin mai mult la dreptul de a conduce decât la viețile pe care le pun în pericol prin nepăsare. Un nou proiect de modificare legislativă, care ar urma să modifice OUG nr 195/2002, propune o alternativă pentru păstrarea dreptului de a conduce.

Conform proiectului, șoferii depistați sub influența băuturilor alcoolice vor putea conduce în continuare, dacă acceptă să li se monteze pe mașină un dispozitiv care să detecteze dacă au consumat alcool înainte de a se urca la volan și care să nu permită pornirea motorului acă alcoolemia conducătorului este peste limita legală.

Cei 28 de inițiatori ai proiectului susțin, în motivarea propunerii de modificare a OUG nr 195/2002, că, în ciuda faptului că rata mortalității pe șoselele din România din cauza consumul de alcool la volan este foarte mare, „Codul Rutier este mai permisiv” în acest domeniu.

„Ţara noastră mai are de îmbunătăţit legislaţia pentru a creşte siguranţa rutieră şi a reduce numărul accidentelor provocate din cauza consumului de alcool la volan”, susțin aceștia.

Propunerea de modificare legislativă prevede că un şofer prins băut la volan va putea primi ca sancţiune restricţionarea dreptului de a conduce. Ar putea fi lăsaţi în continuare să urce la volan, dar numai dacă îşi montează pe maşină un dispozitiv denumit „Alcool-Stop”.

Alcool-Stop” este un „dispozitiv care se montează la sistemul de demarare al motorului autovehiculului (...) şi permite pornirea motorului autovehiculului doar în cazul în care nu se semnalează prezenţa alcoolului în aerul alveloar (amestec de gaze existent în alveolele pulmonare - n.red) expirat de către conducătorul de vehicul“.

Pentru putea demara, şoferul va fi obligat să sufle în „Alcool-Stop” - o fiolă electronică cuplată la sistemul electric al autoturismului.

O propunere foarte bună și imposibil de păcălit...doar nu ar putea pasagerul să sufle în locul șoferului, nu?

Mașina scoate un zgomot în mers? Iată care ar putea fi cauza... Lovitură dură pentru cei care vor să beneficieze de programul Rabla! Ce este obligatoriu să aibă toate mașinile...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x