Antena Căutare

Cancerul de piele, depistat cu mai multă acuratețe de un computer decât de dermatologi

Un computer a fost mai eficient decât medicii dermatologi în a depista cancerul de piele, acesta identificând 95% dintre cazurile de melanom care i-au fost prezentate.

Un computer a fost mai eficient decât medicii dermatologi în a depista cancerul de piele, acesta identificând 95% dintre cazurile de melanom care i-au fost prezentate.

The Guardian scrie că potrivit unui studiu care a pus medicii dermatologi în competiție cu inteligența artificială, computerul a identificat 95% dintre cazurile de cancer de piele, în timp ce doctorii au depistat 86,6% dintre acestea.

O echipă formată din cercetători din Germania, Statele Unite ale Americii și Franța au învățat un sistem de inteligență artificială să distingă cazurile maligne de cele benigne, prezentându-i peste 100.000 de imagini.

Computerul a fost testat apoi în competiție cu 58 de dermatologi din 17 țări cărora le-au fost arătate imagini cu melanoame maligne și benigne.

Din totalul de medici, doar o jumătate au fost la nivelul „expert”, cu peste 5 ani de experiență, în timp ce 19% dintre acestea aveau între doi și cinci ani de experiență, iar 29% au fost începători cu mai puțin de doi ani de activitate.

„Cei mai mulți dermatologi au fost întrecuți de acest computer – CNN”, a susținut echipa de cercetători într-un articol publicat în revista Annals of Oncology.

În medie, medicii deramtologi au depistat cu acuratețe 86,6% din cazurile de cancer de piele din imaginile care le-au fost prezentate.

„Computerul CNN a ratat mai puține cazuri de melanom malign, ceea ce înseamnă că este mai eficient decât dermatologii. De asemenea, computerul a diagnosticat mai puține cazuri de alunițe benigne drept melanomuri maligne, ceea ce ar avea ca rezultat mai puține cazuri de intervenții chirurgicale inutile”, a spus Holger Haenssle, principalul autor al studiului, de la Universitatea din Heidelberg.

Eficiența dermatologilor a crescut după ce li s-a dat mai multă informație despre pacienți și despre problemele lor.

Potrivit echipei de cercetători, inteligența artificială (AI) poate fi un instrument util pentru diagnosticarea mai frapidă și mai ușoară a cancerului de piele, permițând efectuarea unor intervenmții chirurgicale înainte ca acesta să se răspândească.

Această echipă de cercetători a mai spus că există aproximativ 232.000 de noi cazuri de melanom și 55.500 de cazuri de decese în lume în fiecare zi.

Menalomul care apare în unele părți ale corpului precum degetele de la mâini sau de la picioare și scalp este mai greu de captat în imagini, iar computerul poate întâmpina dificultăți în a recunoaște din acesrea leziuni atipice sau unele decare chiar și pacienții nu sunt conștienți.

„În prezent, nu există un substitut pentru o analiză clinică completă”, au scris experții Victoria Mar de la Universitatea Monash din Melbourne și Peter Soyer d la Universitatea din Queensland într-un editorial care a fost publicat alături de studiu.

Haos pe litoralul românesc! Opt restaurante au fost închise! Autoritățile au dat amenzi usturătoare și au retras de la c... Ca prin magie. Cum s-a salvat David Copperfield după ce a fost acuzat pentru un truc al său...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x