Antena Căutare

2011, anul esecurilor economice

Agricultura si industria au salvat economia, Nokia si Tnuva au plecat, iar statul s-a facut de ras la oferta Petrom.

Nokia a parasit Romania, investitorii au parasit reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, statul a inregistrat esecuri la vanzarea actiunilor Petrom sau la emisiunea de titluri de stat din SUA. Si a fost un repetent consecvent la fondurile europene.

Anul care tocmai e pe cale sa se termine a debutat furtunos, cu promisiuni de revenire economica puternica in intreaga lume dupa ce timp de doi ani guvernele lumii au pompat sute de miliarde de euro pentru a salva banci, asiguratori, constructori auto sau guverne.

Romania va termina anul, cel mai probabil, cu o crestere economica de 1,5%-2% dupa un an agricol foarte bun, care a adus recolte record si dupa performante extreme ale industriei si exporturilor.

Tara noastra a fost, astfel, salvata dupa ce, rand pe rand, o serie de mari investitori au parasit tara, iar Guvernul s-a remarcat prin inabilitatea de a convinge mari grupuri straine sa le ia locul, desi institutiile publice vantura aproape zilnic comunicate in care se evoca proiecte de miliarde de euro.

Articolul continuă după reclamă

Reactoarele 3 si 4 nu se mai fac niciodata

La inceputul acestui an, marile grupuri energetice europene s-au re­tras unul cate unul din proiectul de 4 mi­liarde de euro pentru realizarea a doua reactoare nucleare la Cerna­vo­da. Rand pe rand, CEZ, RWE, Gaz de France SUEZ si Iberdrola au plecat, Executivul ramanand doar cu Enel si ArcelorMittal.

Desi ministrul Economiei, Ion Ariton, s-a laudat ca si-au exprimat intentia de a participa investitori din Coreea de Sud sau China, pana pe 15 decembrie 2011, Nuclearelectrica nu primise nici o oferta angajanta, asa ca a prelungit termenul pana pe 15 martie 2012.

Proiectul are o va­loare de 4 miliarde de euro, insa sta­tul nu-si permite acum sa dea 84% din investitie. Intrebat daca Alro, cel mai mare consumator de energie din Romania, nu ia in considerare parti­ciparea la reactoarele 3 si 4, directorul financiar Marian Nastase a spus ca „acestea nu se vor face niciodata".

In luna iulie, Guvernul a suferit un alt esec usturator: Ministerul Eco­no­miei nu a reusit sa plaseze pe Bursa de Valori Bucuresti 9,84% din ac­ti­u­ni­le Petrom, cea mai mare si mai pro­fi­­tabila companie din Romania.

Ese­cul vine dupa ce anul acesta Petrom si-a dublat profitul in primele noua luni, pana la 2,9 miliarde de lei. Gu­ver­nul a oferit un discount de doar 3%-4% fata de pretul pietei, astfel ca in­ves­titorii nu au fost atrasi, in ciuda faptului ca Renaissance si restul consortiului au recomandat scaderea pretentiilor de pret ale statului. Ca­teva saptamani mai tarziu, presedintele Traian Basescu declara intr-o in­tal­nire cu Gerhard Roiss, presedintele Consiliului de Supraveghere de la Petrom, ca „regreta" ca nu a dat ac­ti­u­nile la valoarea recomandata. La acea data, criza datoriilor din Grecia si Italia incepea sa zguduie lumea, iar bursele scadeau vertiginos.

Ulterior, Romania avea in program lis­ta­ri­le a cate 15% din Transelectrica si Transgaz, insa acestea au fost ama­na­te pentru inceputul anului viitor.

Tot articolul, in Jurnalul National

Foto: Intactimages

MDRT plateste peste 3 milioane de euro pentru amenajarea standurilor Romaniei la targurile de turism... A crescut numerarul in circulatie...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x