Antena Căutare

2011, anul esecurilor economice

Agricultura si industria au salvat economia, Nokia si Tnuva au plecat, iar statul s-a facut de ras la oferta Petrom.

Nokia a parasit Romania, investitorii au parasit reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, statul a inregistrat esecuri la vanzarea actiunilor Petrom sau la emisiunea de titluri de stat din SUA. Si a fost un repetent consecvent la fondurile europene.

Anul care tocmai e pe cale sa se termine a debutat furtunos, cu promisiuni de revenire economica puternica in intreaga lume dupa ce timp de doi ani guvernele lumii au pompat sute de miliarde de euro pentru a salva banci, asiguratori, constructori auto sau guverne.

Romania va termina anul, cel mai probabil, cu o crestere economica de 1,5%-2% dupa un an agricol foarte bun, care a adus recolte record si dupa performante extreme ale industriei si exporturilor.

Tara noastra a fost, astfel, salvata dupa ce, rand pe rand, o serie de mari investitori au parasit tara, iar Guvernul s-a remarcat prin inabilitatea de a convinge mari grupuri straine sa le ia locul, desi institutiile publice vantura aproape zilnic comunicate in care se evoca proiecte de miliarde de euro.

Reactoarele 3 si 4 nu se mai fac niciodata

La inceputul acestui an, marile grupuri energetice europene s-au re­tras unul cate unul din proiectul de 4 mi­liarde de euro pentru realizarea a doua reactoare nucleare la Cerna­vo­da. Rand pe rand, CEZ, RWE, Gaz de France SUEZ si Iberdrola au plecat, Executivul ramanand doar cu Enel si ArcelorMittal.

Desi ministrul Economiei, Ion Ariton, s-a laudat ca si-au exprimat intentia de a participa investitori din Coreea de Sud sau China, pana pe 15 decembrie 2011, Nuclearelectrica nu primise nici o oferta angajanta, asa ca a prelungit termenul pana pe 15 martie 2012.

Proiectul are o va­loare de 4 miliarde de euro, insa sta­tul nu-si permite acum sa dea 84% din investitie. Intrebat daca Alro, cel mai mare consumator de energie din Romania, nu ia in considerare parti­ciparea la reactoarele 3 si 4, directorul financiar Marian Nastase a spus ca „acestea nu se vor face niciodata".

In luna iulie, Guvernul a suferit un alt esec usturator: Ministerul Eco­no­miei nu a reusit sa plaseze pe Bursa de Valori Bucuresti 9,84% din ac­ti­u­ni­le Petrom, cea mai mare si mai pro­fi­­tabila companie din Romania.

Ese­cul vine dupa ce anul acesta Petrom si-a dublat profitul in primele noua luni, pana la 2,9 miliarde de lei. Gu­ver­nul a oferit un discount de doar 3%-4% fata de pretul pietei, astfel ca in­ves­titorii nu au fost atrasi, in ciuda faptului ca Renaissance si restul consortiului au recomandat scaderea pretentiilor de pret ale statului. Ca­teva saptamani mai tarziu, presedintele Traian Basescu declara intr-o in­tal­nire cu Gerhard Roiss, presedintele Consiliului de Supraveghere de la Petrom, ca „regreta" ca nu a dat ac­ti­u­nile la valoarea recomandata. La acea data, criza datoriilor din Grecia si Italia incepea sa zguduie lumea, iar bursele scadeau vertiginos.

Ulterior, Romania avea in program lis­ta­ri­le a cate 15% din Transelectrica si Transgaz, insa acestea au fost ama­na­te pentru inceputul anului viitor.

Tot articolul, in Jurnalul National

Foto: Intactimages

MDRT plateste peste 3 milioane de euro pentru amenajarea standurilor Romaniei la targurile de turism... A crescut numerarul in circulatie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x