Antena Căutare

5 argumente clare pentru care ar trebui să faci economii

Românii pun în contul de economii, în medie, 200 de lei pe lună, de cinci ori mai puțin decât economisesc austriecii.

Românii pun în contul de economii, în medie, 200 de lei pe lună, de cinci ori mai puțin decât economisesc austriecii. Statisticile arată că 89% dintre români economisesc pentru a se asigura că au bani în cazul în care apare o urgență, iar 65% strâng pentru a-și renova locuința sau a face cumpărături mai scumpe. Cu toate acestea, datele ne arată că aproape 40% dintre români trăiesc de la o lună la alta și cheltuiesc aproape cât câștigă, fără să pună nimic deoparte.

De ce este însă atât de important ca fiecare dintre noi să aibă un cont de economii? Există numeroase situații în care s-ar putea să ai nevoie urgent de o sumă mai mare de bani și să nu știi la cine să apelezi. Atunci când ai propriii tăi bani puși deoparte, poți dormi liniștit știind că ai niște economii consistente pentru zile negre. Iată care sunt principalele motive pentru care este bine să ai propriul cont de economii:

Ai un colac de salvare în caz de urgență

Niciodată nu știi ce se va întâmpla și când va apărea următoarea situație în care ai nevoie rapid de bani, fie pentru o urgență medicală, pentru o criză în familie sau pentru a-ți înlocui un aparat electrocasnic stricat pe neașteptate. Un cont de economii în care să pui lunar chiar și o sumă mică de bani te poate ajuta să treci mai ușor peste situațiile neprevăzute și te ajută să-ți menții calmul când întâmpini un obstacol. Specialiștii în economie ne recomandă să avem cel puțin două conturi de economii: un depozit clasic și un depozit într-o monedă de circulație internațională, precum euro sau dolarul. Un depozit în euro poate fi extrem de avantajos pentru cei care se tem că banii lor se vor devaloriza în timp și că economiile lor de o viață nu vor mai avea o putere de cumpărare mare peste câțiva ani. În plus, România va trece la moneda euro în câțiva ani, așa că nu este o idee rea să te pregătești din timp pentru această schimbare.

Îți poți controla mai eficient cheltuielile

Atunci când te obișnuiești să pui deoparte o sumă de bani lunar, devii mult mai atent cu modul în care îți cheltuiești salariul și te poți forța să renunți la unele costuri inutile. În realitate, o parte din banii pe care îi câștigăm lunar se duc spre cheltuieli pe care le-am fi putut evita, dar nu am făcut-o din comoditate. Dacă pui pe foaie, timp de trei luni, fiecare lucru pe care îl cumperi, vei observa că o parte din cheltuielile tale pot fi reduse foarte ușor, iar banii respectivi îi poți redirecționa spre contul tău de economii.

Vei trece mai ușor peste o situație critică la serviciu

Una dintre cele mai mari temeri ale oricărei persoane care nu are niște bani puși deoparte este că și-ar putea pierde jobul pe neașteptate și că nu va reuși să își găsească un alt loc de muncă într-un timp scurt. Dacă ai însă echivalentul a trei salarii puse deoparte într-un cont de economii, vei sta mult mai liniștit știind că, indiferent ce s-ar întâmpla, te poți susține financiar un trimestru și că vei avea suficient timp la dispoziție pentru a-ți găsi un job la fel de bine plătit, fără să faci compromisuri.

Eviți devalorizarea banilor

Când îți ții banii într-un cont de economii, dobânda pe care o vei primi la depozitul tău nu va fi una foarte mare. Altfel spus, nu te vei îmbogăți peste noapte doar pentru că ți-ai dus economiile la bancă. Însă vei evita cu siguranță devalorizarea banilor tăi. O regulă de bază spune că nu ar trebui să îți ții toate ouăle în același coș, adică ar trebui să ai banii de economii împărțiți în mai multe conturi, în valute diferite. Economiștii recomandă să alegi monede cât mai puternice și stabile, precum euro, dolarul sau moneda națională, astfel încât să ai suficientă flexibilitate și libertate de decizie chiar și în scenariul apariției unei noi crize mondiale.

Le vei da un bun exemplu copiilor tăi

Educația financiară lipsește cu desăvârșire din școli, așa că este de datoria părinților să își învețe copiii despre cum să își gestioneze bugetele, să își achite facturile lunare și să nu se afunde în datorii. Cu ajutorul unui cont de economii, le poți da copiilor tăi un exemplu de responsabilitate financiară pe care nu îl pot învăța din altă parte. Chiar dacă orice familie se vede nevoită, la un moment dat, să apeleze la un credit de nevoi personale pentru o cheltuială semnificativă pe care nu își permite să o achite cu banii jos de la bun început, responsabilitatea financiară înseamnă să știi când este cazul să apelezi la un împrumut și cum să îți organizezi bugetul astfel încât să poți returna mereu la timp banii, fără a te îndatora peste puteri.

E oficial! Minorii primesc bani de la stat în fiecare an! Ce condiții există... În iunie creşterea producţiei industriale a fost aproape zero şi alimentează îngrijorările privind avansul economiei rom...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x