Pentru foarte multe persoane, bugetul personal este destul de dificil de gestionat. Deseori, ziua de salariu coincide cu ziua în care sunt achitate cele mai multe facturi și sunt făcute cele mai scumpe cumpărături, în timp ce ultima săptămână până la următorul salariu reprezintă o perioadă de criză. Potrivit unui studiu publicat în luna mai a acestui an, România se află pe ultimul loc la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește educația financiară printre tineri. Acest lucru duce mai departe la decizii financiare nefericite și imposibilitatea de a păstra un control asupra veniturilor și cheltuielilor dintr-o lună.
5 trucuri ca să ai mai mult control asupra banilor tăi:
1. Planifică-ți lunar veniturile și cheltuielile
Singurul mod în care poți avea un control mai mare al banilor tăi este o monitorizare mai atentă a acestora. Asta înseamnă că lunar trebuie să știi să îți planifici veniturile și cheltuielile, pentru a ști în fiecare moment care este situația ta financiară. Un serviciu avansat de internet banking te poate ajuta să îți programezi toate plățile, să ai un istoric al cheltuielilor de pe urma căruia să anticipezi plăți viitoare, să îți setezi bugete separate și să ai o privire de ansamblu care te poate ajuta să vezi din timp perioadele în care vei întâmpina dificultăți financiare.
2. Fă-ți un buget separat pentru cheltuielile importante
Și pentru că am adus vorba despre un buget separat, cheltuielile importante ar trebui mereu să fie privite cu mai multă atenție spre deosebire de cele curente. Când vorbim despre cheltuieli importante ne referim la banii pentru renovarea casei, o vacanță lungă, avansul pentru o mașină nouă și orice alt tip de activitate care ar putea însemna o cheltuială mai mare decât ai în mod obișnuit. Un buget separat planificat pe luni de zile te va scăpa de presiunea cheltuielilor mari pe moment și te va ajuta să fii mai flexibil cu celelalte nevoi ale tale.
3. Evită să mai cumperi din impuls
Există o vorbă care spune să nu cumperi niciodată de mâncare atunci când îți este foame. Același lucru putem spune și despre cumpărăturile făcute imediat după ce ai încasat salariul. Multe dintre lucrurile cumpărate la impuls vor rămâne nefolosite sau sunt complet inutile. Un truc pentru a putea avea mereu sub control cumpărăturile tale este o listă. Poți să-ți pui pe frigider o listă de alimente, pe calculator o listă cu hainele de care ai nevoie și să-ți mai salvezi în telefon o listă cu alte produse pentru casă și igienă care îți lipsesc. În felul acesta, vei avea mereu un ghid care să te ajute să nu cumperi lucruri de care chiar nu ai nevoie, ceea ce te va lăsa fără bani pentru problemele importante sau alte necesități pe care nu le-ai prevăzut.
4. Economisește
Iar când vorbim despre imprevizibil, este imposibil să nu aducem în discuție nevoia de a avea un buget de rezervă. Oricât de mult ai încerca să ții cheltuielile sub control, mereu te vei trezi în fața unor situații în care va trebui să investești mai mult decât îți dorești. Ți se strică mașina sau frigiderul sau, din nefericire, trebuie să schimbi instalația sanitară în baie pentru că ai inundat un vecin. Toate aceste lucruri sunt posibile și costisitoare în același timp. Un buget de rezervă te poate ajuta să le rezolvi, parțial sau total, pe toate.
5. Renunță la cheltuieli inutile
De cele mai multe ori banii care intră în cont sunt limitați, în schimb nu există limite în privința cheltuielilor. Așa cum trebuie să ai grijă în privința cheltuielilor făcute din impuls, la fel trebuie să păstrezi o atenție sporită față de anumite cheltuieli inutile pe care le faci lunar. Vorbim despre un pachet de abonament pe care nu îl folosești niciodată la adevărata sa valoare, un pachet TV sau de internet sau chiar banii pe care lunar îi dai pe benzină. Uită-te încă o dată peste toate facturile lunare și modul în care se duc banii și vezi dacă nu există locuri unde poți face unele optimizări de costuri.