Antena Căutare

Alvin E. Roth si Lloyd S. Shapley au primit premiul Nobel pentru economie

Premiul Nobel pentru economie a fost castigat de americanii Alvin E. Roth si Lloyd S. Shapley pentru teoria lor privind ”alocarile stabile de sarcini si practica designului in marketing”.

Roth este profesor de economie la Universitatea din Harvard, iar Shapley este profesor emerit la Universitatea din California. Shapley a folosit o solutie cooperativa a ”teoriei jocului” pentru a studia si compara diferite feluri in care grupuri cu interese diferite pot lucra impreuna.

El si colegii sai au utilizat algoritme de tip Gale-Shapley pentru a asigura cooperari stabile intre membrii a mai multe astfel de grupuri. Shapley a demonstrat, in urma experimentelor, cum proiectarea anumitor metode specifice de lucru poate asigura beneficii in mod sistematic grupurilor cu interese diferite.

Roth s-a folosit de teoriile dezvoltate de Shapley pentru a arata cum aceasta stabilitate afecteaza "succesul unor institutii de marketing” in practica reala.

"Chiar daca acesti cercetatori au lucrat independent unul de altul, combinatia dintre teoria de baza a lui Shapley si investigatiile empirice ale lui Roth au dus la inflorirea cercetarii in domeniu si la imbunatatirea performantei in multe piete economice”, se arata in anuntul Academiei care i-a premiat pe cei doi.

Citeste si Jurnalul!

FMI a inceput sa monitorizeze bancile din Spania... Strainii vor avea limita la cumpararea terenurilor din Romania...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x