După ce guvernul a tăiat contribuţia pentru pilonul 2 de pensii, de teamă că pensia de la stat va fi tot mai mică, mulţi români au găsit o soluție alternativă!
Tot mai mulți au început să pună bani deoparte într-un fond facultativ, numit pilonul 3. Iar pilonul 3 de pensii a devenit chiar pentru unii angajatori un beneficiu pe care îl acordă salariaţiilor, pe lângă prime sau bonusuri.
Asta după ce Guvernul a decis ca, de la 1 ianuarie, banii pe care românii îi vor vira la Pilonul 2 vor fi mai puţini. intra animatie pensii Contribuţia va scădea de la 5,1% la 3,75%. În timp ce, la pilonul 1, adică la stat, românii vor plăti la fel. Pentru viitorii pensionari, scăderea contribuţiei înseamnă o pensie mai mică cu aproape 20%, avertizează specialiştii.
La pilonul 3 de pensii contribuţia poate fi de maximum 15% din salariul brut. Iar banii pot fi scoşi şi eşalonat, însă după împlinirea a 60 de ani. Iar angajatul trebuie să contribuie cel puţin 7 ani şi jumătate. Cine pune deoparte 150 de lei pe lună într-un astfel de fond, în 30 de ani, ar putea strânge în jur de 15.000 de euro.
Banii din pilonul 3 pot fi lăsaţi moştenire sau pot fi scoşi mai devreme doar în cazul pensionării anticipate sau în caz de invaliditate.
Curs euro 18 decembrie. Moneda europeană începe săptămâna în scădere... Atenție, mămici! Cum va fi calculată indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului! Află câți bani vei lua cât timp vei...