Antena Căutare

Aproximativ 25% din profitul bancilor grecesti se obtine in Romania

La finalul trimestrului I, subsidiarele romanesti aveau o rata a solvabilitatii de 15,7% potrivit RAS. Liniile de credit catre sucursale sunt relativ reduse, de 4,2 mld. euro, raportat la totalul pasivelor sistemului bancar.

Banca Nationala nu a primit, pana in acest moment, semnale ca institu­tiile de credit din Grecia intent­io­neaza sa renunte la Romania. Unul din­tre motive ar fi, in opinia vice­guvernatorului BNR, Cristian Popa, si contributia subsidiarelor de pe piata romaneasca la profitul grupurilor.

Subsidiarele din Romania genereaza cam 25% din pro­fitul la nivelul gru­pului. Ches­tiu­nea de interes pentru bancile mama de a sustine aceste subsidiare este clara", a explicat Cris­tian Popa.

Acesta a adaugat ca bancile cu capi­tal elen au o situatie solida si cola­teral suficient pentru a face fata unei crize mai profunde in Grecia, ceea ce le face atractive pentru investitori.

,,Este posi­bil ca apetitul pentru achi­zitii si con­so­lidari pentru banci sa fie mare, in gen­eral. Am vazut deja ca o banca din Austria, Raiffeisen Bank, a achizitionat sucursala unei banci grecesti din Polonia. Sa vedem in ce ma­sura bancile-mama vor agrea acelasi lucru si pentru sucursalele din alte tari", a afirmat viceguvernatorul BNR.

Capitalizarea, peste media la nivel agregat

La finalul lunii martie 2011, ban­cile grecesti aveau o rata a solva­bilitatii de 15,7% potrivit standar­delor locale de contabilitate (RAS), in timp ce media in sistemul bancar s-a plasat usor mai jos, la 14,9%.

Bancile romanesti cu capital grecesc sunt foar­te solide. Daca ne ui­tam la capi­talizarea acestora, este mai buna decat capitalizarea siste­mului bancar din Romania, potrivit RAS, care este mai dur cu unul si pana la doua puncte procentuale decat IFRS (stan­dar­dul international de contabilitate - n.r.). Ele ar avea o rata de solvabilitate de peste 17% in cazul IFRS", a explicat Cristian Popa.

In opinia acestuia, in cazul in care o banca este preluata si are o garantie de soliditate mai mare prin contributia actionarilor, atunci este un element pozitiv.

Tot articolul, in Financiarul

Operatorii de telefonie fixa au pierdut anul trecut 170.000 de abonati... Pretul petrolului Brent se mentine la peste 119 $/baril...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x