Banca Nationala nu a primit, pana in acest moment, semnale ca institutiile de credit din Grecia intentioneaza sa renunte la Romania. Unul dintre motive ar fi, in opinia viceguvernatorului BNR, Cristian Popa, si contributia subsidiarelor de pe piata romaneasca la profitul grupurilor.
„Subsidiarele din Romania genereaza cam 25% din profitul la nivelul grupului. Chestiunea de interes pentru bancile mama de a sustine aceste subsidiare este clara", a explicat Cristian Popa.
Acesta a adaugat ca bancile cu capital elen au o situatie solida si colateral suficient pentru a face fata unei crize mai profunde in Grecia, ceea ce le face atractive pentru investitori.
,,Este posibil ca apetitul pentru achizitii si consolidari pentru banci sa fie mare, in general. Am vazut deja ca o banca din Austria, Raiffeisen Bank, a achizitionat sucursala unei banci grecesti din Polonia. Sa vedem in ce masura bancile-mama vor agrea acelasi lucru si pentru sucursalele din alte tari", a afirmat viceguvernatorul BNR.
Capitalizarea, peste media la nivel agregat
La finalul lunii martie 2011, bancile grecesti aveau o rata a solvabilitatii de 15,7% potrivit standardelor locale de contabilitate (RAS), in timp ce media in sistemul bancar s-a plasat usor mai jos, la 14,9%.
„Bancile romanesti cu capital grecesc sunt foarte solide. Daca ne uitam la capitalizarea acestora, este mai buna decat capitalizarea sistemului bancar din Romania, potrivit RAS, care este mai dur cu unul si pana la doua puncte procentuale decat IFRS (standardul international de contabilitate - n.r.). Ele ar avea o rata de solvabilitate de peste 17% in cazul IFRS", a explicat Cristian Popa.
In opinia acestuia, in cazul in care o banca este preluata si are o garantie de soliditate mai mare prin contributia actionarilor, atunci este un element pozitiv.
Tot articolul, in Financiarul
Operatorii de telefonie fixa au pierdut anul trecut 170.000 de abonati... Pretul petrolului Brent se mentine la peste 119 $/baril...