Antena Căutare

Avantaje și dezavantaje de a închiria un apartament

Chiriile sunt la mare căutare în Capitală și în marile orașe, fie că vorbim de cei care vin să studieze în principalele centre universitare din țară, fie de cei care aleg să se mute pentru că primesc o promovare la locul de muncă sau pur și simplu se află în căutarea unui job mai bun. 

Avantaje și dezavantaje de a închiria un apartament
Apartament de închiriat pe HomeZZ.ro | HomeZZ.ro

Oferta pentru cei care doresc să stea în chirie este varianta, însă cele mai căutate sunt garsonierele și apartamentele cu două camere, datorită prețului în primul rând. Lipsa posibilităților financiare de a achiziționa un imobil sau imposibilitatea de a accesa un credit bancar îi determină pe români să aleagă varianta închirierii.

Unii aleg această opțiune provizoriu, câteva luni sau un an, alții rămân cu chirie chiar și după ce își întemeiază o familie. Indiferent de situație, închirierea unui apartament are avantaje și dezavantaje:

Dezavantajele închirierii unui apartament

  • Plătești doar ca să stai, nu să rămâi cu ceva

Oamenii care aleg să-și facă un credit, fie prin programele subvenționate de stat, de tipul "Prima Casă", fie imobiliar, susțin că plătesc ratele lunare pentru a rămâne cu ceva la final. Unul dintre dezavantajele închirierii este acela că aloci bugetul respectiv doar pentru a avea un acoperiș deasupra capului pe moment. De cealaltă parte, un credit se face pe o perioadă îndelungată, de cel puțin 20, 25, până la 30 de ani.

  • Nu poți face modificări

În casa altuia nu poți da găuri în pereți, nu poți sparge, nu poți modifica, iar acest aspect intră la categoria dezavantaje. Locul în care te muți va rămâne așa cum îl găsești la închiriere, cu mobilier, cu elemente de design interior alese de proprietar.

  • Nu-ți poți cumpăra obiecte mari, mobilier după propriile preferințe

Când stai cu chirie nu poți investi în șifoniere, dressing-uri sau o canapea. La ce rost? În general, astfel de investiții nu se pretează a fi făcute atunci când locuința în care stai nu-ți aparține.

  • Nu-ți poți contrui "un cămin"

De exemplu, cuplurile proaspăt căsătorite sunt cele care își doresc achiziționarea unei locuințe și renunțarea la chirie, tocmai din acest considerent: un cămin pe care vor să-l construiască în casa lor, nu în casa altcuiva.

Avantajele închirierii unui apartament

  • Obții chiria imediat, nu stai după aprobări ale băncii

Principalul avantaj este că te poți muta de pe o zi pe alta, imediat ce ai bătut palma cu proprietarul sau cu agenția imobiliară care intermediază trazacția. Nu este nevoie de timp, de avize, de aprobări ale băncii sau e tot soiul de acte care necesită resurse de bani și de ore de stat la cozi și la ghișee.

  • Ai libertatea de a te muta oricând dorești

Când cumperi un apartament sau o casă locul tău va fi acolo, cel puțin pentru următorii cinci ani. Un credit te impiedică să întrăinezi imobilul în prima perioadă, iar asta înseamnă că nu te poți muta oricând dorești așa cum îți permite un loc unde stai cu chirie.

  • Nu plătești taxe și impozite

Impozitele și taxele nu sunt obligația chiriașului, ci a proprietarului, astfel că pe lângă cheltuielile de întreținere și facturile de utilități, nu ai alte lucruri de plată dacă stai cu chirie.

În cazul în care ești în căutarea unei locuințe de închiriat, intră pe HomeZZ.ro, la secțiunea Închirieri/Garsoniere, Apartamente, Case și studiază oferta pentru zona sau orașul tău de interes. Zilnic, de la o oră la alta, sunt adăugate noi anunțuri pe platfoma online, care se poate potrivi criteriilor tale de selecție!

Previziune terifiantă pentru România, făcută de economistul-șef al BNR! Ce urmează să se întâmple. „Sunt bombe pe cale s... Ce trebuie să te asiguri că ți se oferă în momentul în care cumperi un apartament nou...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x