Antena Căutare

Avem cea mai mare datorie pe termen scurt din UE si rating junk

Romania va imprumuta, in 2011, 6,4 miliarde de euro prin emisiuni de titluri de stat pe termen mediu si lung, cu doua treimi mai mult decat in 2010, se arata intr-un raport Standard&Poor's. In acest fel, finantarea obtinuta prin acordul cu FMI/UE va fi inlocuita cu resurse din piata de capital.

In 2009 Guvernul a imprumutat de pe pietele financiare 6,8 miliarde de euro, in timp ce in anul anterior valoarea fondurilor atrase s-a ridicat la doar 1,8 miliarde de euro.

Guvernele tarilor UE vor imprumuta anul acesta 1.100 de miliarde de euro prin emisiuni pe termen mediu si lung de pe pietele financiare, in scadere de la 1.292 de miliarde de euro in anul anterior.

In Europa de Est, necesarul de finantare va cobori de la 169 de miliarde de euro la 140, in vreme ce pentru intreaga Europa se va reduce cu peste 200 de miliarde de euro, de la 1.413 la 1.200 de miliarde.

Raportul S&P cuprinde doar titlurile de credit emise de administratia centrala, fara alti emitenti publici si obligatiunile garantate de stat.

Totodata, agentia de rating nu ia in calcul fondurile atrase prin imprumuturi bilaterale si multila¬terale, precum vechiul acord de finantare de 20 de miliarde de euro finalizat de Romania cu FMI, UE si alte institutii financiare sau cel nou, de peste 5 miliarde.

Rata de rostogolire urca la 35,6%

Datoriile guvernelor din UE vor avansa in 2011 de la 7.694 la 7.904 miliarde de euro, in timp ce la nivelul Europei valoarea acestora va creste de la 8.200 la 8.371 de miliarde. Europa de Est va inregistra o crestere usoara, de la 632 la 633,8 miliarde de euro.

In 2010, 37,7% din datoria Romaniei avea scadente pe termen scurt, 51,5% din soldul total fiind in valuta. Romania se afla pe prima pozitie in UE dupa ponderea datoriei pe termen scurt. Totodata, ponderea datoriei pe termen lung cu rata fixa in soldul total este de 51,4%, cel mai mic nivel din UE cu exceptia Estoniei (5,4%).

Ponderea imprumuturilor bilaterale si multilaterale in totalul datoriei Romaniei urmeaza sa scada anul acesta de la 29,1 la 28,3%. Rata de rostogolire a datoriei publice a statului roman (valoarea datoriilor pe termen lung ajunse la maturitate la care se adauga fondurile atrase pe termen scurt in anul precedent) va urca in 2011 pana la 35,6% din total - cea mai ridicata din UE. Rata e dubla fata de media comunitara de 17,5% sau de 17,6% in Europa Centrala si de Est.

Ratingul Greciei - retrogradat la „junk", la fel ca al Romaniei

Guvernul a aprobat in iulie 2010 un program de imprumuturi pe termen mediu de pe piata externa (Medium Term Notes - MTN), cu o valoare de 7 miliarde de euro, dar Ministerul Finantelor Publice (MFP) a initiat, printr-un ordin publicat in Monitorul Oficial, tranzactia inaugurala a programului-cadru de emisiuni de titluri de stat pe termen mediu abia pe 4 aprilie 2011, Romania urmand sa emita, pe pietele externe, eurobonduri in valoare de pana la 1,5 miliarde de euro, cu maturitate de cel putin 5 ani.

Pe 25 martie, secretarul de stat in MFP Bogdan Dragoi declara ca, in conditiile in care a fost obtinuta finantarea de la CE, „suntem foarte relaxati", ceea ce „ne permite luxul de a astepta momentul oportun in piata ca sa emitem".

In ianuarie, Dragoi spunea ca Romania va lansa prima emisiune din programul de imprumut MTN in primul trimestru al anului, dupa plecarea misiunii FMI, intrucat atunci va beneficia de cel mai pozitiv sentiment din partea investitorilor.

Din pacate insa, investitorii refuza sa revina la sentimente mai bune, dobanzile platite de Portugalia urcand de la 4,3 la 5,9% in numai trei saptamani. De asemenea, agentia de evaluare S&P a retrogradat ratingul Greciei la „junk". Singurele tari din UE care nu beneficiau pana la acel moment de rating investitional erau Romania si Letonia.

Sursa: Saptamana Financiara

Banca Mondiala ia in calcul o criza alimentara majora, dupa un avans al preturilor de 25%... INS: Aproape doua treimi dintre salariati castiga sub 1.500 lei brut...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x