Antena Căutare

Bacşişul ar putea deveni literă de lege! Patronii îl vor trecut pe nota de plată și impozitat

Bacşişul, o tradiţie la români, ar putea fi literă de lege. O regulă nescrisă spune că 10 la sută din valoarea notei de la restaurant se duce direct la ospătari, bineînţeles, şi dacă serviciile sunt pe măsură. În timp ce pe piaţă rulează „la negru” milioane de euro din bacşişuri, patronatele din turism cer autorităţilor reglementarea acestui domeniu.

Bacşişul, o tradiţie la români, ar putea fi literă de lege. O regulă nescrisă spune că 10 la sută din valoarea notei de la restaurant se duce direct la ospătari, bineînţeles, şi dacă serviciile sunt pe măsură. În timp ce pe piaţă rulează „la negru” milioane de euro din bacşişuri, patronatele din turism cer autorităţilor reglementarea acestui domeniu.

Pe o plajă din staţiunea Mamaia, ospătarul a înlocuit tava pentru băuturi cu o roabă plină cu gheaţă. Aici vin numai clienţi cu bani, iar servirea trebuie să fie ireproşabilă pentru ca, la final, bacşişul să fie pe măsură.

Salariul unui ospătar, pe litoral, pleacă de la 2 mii de lei pe lună. Din bacşişuri, poate câştiga şi de trei ori mai mult. Un studiu arată că majoritatea românilor sunt generosi în vacanţă.

Există ţări în care bacşişul se pune pe nota de plată, dar este cuviincios să mai laşi şi ceva peste. Un fel de bacşiş pe lângă bacşiş, dar sunt şi ţări unde acesta este inclus în notă şi nu se mai aşteaptă nimic în plus.

În cele mai multe state, în schimb, bacșișul nu este reglementat prin lege, dar este o tradiție. Aici vorbim și despre România, unde se lasă între 10 şi 20 la sută din valoarea comenzii. Sunt însă şi câteva ţări, puţine la număr, unde bacșișul este considerat o insultă.

Patronatele din Turism cer Guvernului o soluţie pentru ca bacșișul să poată fi trecut pe nota de plată şi, implicit, fiscalizat. Spun că astfel ar putea să ofere salarii mai mari angajaţilor. În 2015, a fost o încercare, însă legea avea prea multe probleme şi a fost abrogată după doar trei luni.

Estimările celor din Turism arată că bacşişul dat acum la negru ajunge la câteva milioane de euro, în întreaga ţară.

Consiliul Concurenţei solicită reglementarea juridică a terenurilor puse la dispoziţia unor companii în contextul privat... Peste 28.000 de locuri de muncă disponible la nivel naţional, în iulie. Salarii mari pentru cei cu studii medii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x