Antena Căutare

Banca Nationala si Ministerul de Finante au de rambursat 13 miliarde de euro in urmatorii doi ani

BNR si Ministerul Finantelor vor avea un varf de plata al datoriei externe de 13 miliarde de euro in urmatorii doi ani, iar fara o mai buna absorbtie a fondurilor UE sau reforme care sa atraga investitiile straine rezervele valutare ar putea scadea rapid, spune presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

"In 2013 - 2014 Romania va avea varfuri de plata a datoriei externe. Daca vom cumula si dobanzile de plata, Ministerul Finantelor si Banca Nationala a Romaniei vor trebui sa plateasca in urmatorii doi ani circa 13 miliarde de euro datorie externa si alte datorii in valuta. Daca nu reusim sa atragem noi finantari din pietele private externe si nu absorbim mai multi bani din fondurile europene nerambursabile, rezerva internationala a BNR ar putea scadea foarte rapid. Credibilitatea externa este cruciala pentru a asigura accesul la pietele externe private", a spus presedintele Consiliului Fiscal, care este, totodata, si economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

Cea mai mare parte din suma revine BNR, care va avea de rambursat la FMI 7,6 miliarde de euro, fara dobanzi, aproape 4 miliarde de euro anul viitor si 3,7 miliarde de euro in 2014. Tot catre FMI va efectua plati si Ministerul Finantelor, cu un total de 2 miliarde de euro, cate un miliard in fiecare din urmatorii doi ani.

De asemenea, Ministerul Finantelor va rambursa anul viitor 1,8 miliarde euro, reprezentand bonduri in valuta atrase de pe piata interna, iar in 2014 va avea scadente similare de circa un miliard de euro.

Citeste continuarea articolului in Jurnalul!

Daniel Constantin: "Romania poate deveni principalul producator european de orez bio"... Astazi incepe targul Indagra...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x