Antena Căutare

Bancile din Spania, sub lupa "Troicii"

Bruxellesul a anuntat ca specialisti ai "Troicii" (Banca Centrala Europeana (BCE), FMI si Comisia Europeana) vor monitoriza ajutorul de pana la 100 de miliarde de euro pentru Spania, sugerand ca acordul ar putea fi mai dur decat se asteapta guvernul de la Madrid.

Premierul spaniol, Mariano Rajoy a declarat ca acordul va include doar conditii legate de sectorul bancar si nu a facut referire la monitorizare externa a procesului de recapitalizare.
Dar vicepresedintele CE, Joaquin Almunia, a spus ca executivul comunitar va avea un rol important in procesul de recapitalizare si ca intentioneaza sa monitorizeze planurile individuale ale bancilor pentru folosirea de fonduri.

"Oricine da bani, nu-i da pe gratis. Vor fi oameni care vor veni in Spania pentru a se asigura ca banii sunt folositi asa cum trebuie", a afirmat Almunia.

Iar purtatorul de cuvant al Comisiei, Amadeu Altafaj, a declarat ca finantarea pentru Spania va fi insotita de "conditii stricte" privind supravegherea reformei sectorului bancar spaniol. Potrivit lui Altafaj, conditiile depind de indeplinirea tintelor macroeconomice asumate anterior de Spania.

Planurile actuale vizeaza o reducere a deficitului bugetar la 5,3% anul acesta, de la 8,9% anul trecut, insa multi economisti considera ca obiectivul este imposibil, intrucat Spania se asteapta la o contractie de 1,7% in acest an.

Fitch a retrogadat cea mai mare banca din zona euro: Santander... BM a scazut prognoza de crestere a Romaniei la 1,2%...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x