Antena Căutare

Bancile globale au inghetat conturi libiene de zeci de miliarde de dolari

Unele dintre cele mai mari institutii financiare mondiale au inghetat active in valoare de zeci de miliarde de dolari detinute de statul libian, potrivit unui raport secret scurs in presa si citat de BBC News.



O proportie mult mai mare - 19 miliarde de dolari in total - a fost inghetata de bancile din Orientul Mijlociu si erau investite de catre Libyan Investment Authority (LIA), fondul suveran instituit de Muammar Ghadafi.

Mai mult, cu aceasta ocazie s-a aflat ca LIA are miliarde de dolari investite in actiuni la mari corporatii precum General Electric, BP, Vivendi si Deutsche Telekom.

Anterior s-a aflat ca fondul suveran are titluri la banca italiana Unicredit, grupul industrial Finmeccanica, dar si la grupul media britanic Pearson si compania canadiana de explorare petroliera Verenex.

"E complet absurd ca HSBC si Goldman Sachs sa se ascunda dupa confidentialitatea clientilor intr-un caz ca asta", spune Charmain Gooch, director al organizatiei non-guvernamentale Global Witness.

Ghaddafi a pus bazele Autoritatii Libiene de Investitii (LIA) in 2006 si intre timp a ajuns sa aiba active de 70 de miliarde de dolari. LIA este al 13-lea fond suveran din lume ca marime, potrivit Sovereign Wealth Fund Institute.

La inceputul lunii UE a extins sanctiunile economice impotriva Libiei prin includerea LIA si a bancii centrale a acestui stat. Aceasta detine si ea actiuni la Unicredit. Anterior a inghetat bunurile liderului Muammar Ghadafi si ale familiei sale.

sursa:Jurnalul

Roubini: Romania are crestere economica in "U"... Autostrada Cernavoda - Medgidia va avea constructor in august...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x