Antena Căutare

Botis: Vrajitorii nu pot fi impozitati pentru ca meseria lor nu exista

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca vrajitorii sau prezicatorii nu pot fi impozitati pentru ca meseria lor nu exista, neavand standard ocupational.

Ioan Botis a explicat ca Institutul National de Statistica si Comisia Nationala de Prognoza fac raportari lunare la UE legate de profesiile din Romania.

"In fiecare luna, ele trebuie sa faca raportari legate de profesiile din Romania, ocupatii, tot ce tine de zona aceasta. Ca sa ai o compatibilizare cu ceea ce are in regulament UE, trebuie sa ai si tu profesiile trecute acolo. Daca nu ai standard ocupational, ele nu exista ca meserii. Nu poti sa impozitezi, asa cum am auzit ca se impoziteaza prezicatoarea. Cand faci raportarea catre UE, tu trebuie sa ai rubrica de acolo, sa spui am doi sau zero. Zero pana se creeaza standard ocupational pentru meserie si devine meserie care poate fi impozitata", a spus Botis.

Intrebat daca in Romania exista meseria de vrajitor, Botis a explicat ca nu exista din moment ce nu are standard ocupational.

"La noi nu exista meseria de vrajitor sau de prezicator. Ca sa existe, trebuie sa faci standard ocupational. Noi am trecut-o pe o lista care face compatibilizarea intre ce raporteaza Institutul National de Statistica (INS) la Eurostat. Este o problema de compatibilizare de campuri informatice, atunci cand se raporteaza sa existe si aceasta denumire. Nu am facut standard ocupational. Trebuie sa il faci ca sa devina meserie. Noi am facut doar o traducere si era de datoria noastra si a INS sa ne prezentam in Guvern cu o hotarare de Guvern", a afirmat Botis.

Botis a explicat ca cei care au facut traducerea sunt de la Departamentul de Afaceri Externe (DAE) si ei au spus ca asa se traduce.

"Eu nu sunt lingvist, nu sunt in masura sa spun cum trebuie interpretat un termen, iar cei de la DAE au spus - traducatorii autorizati. Lista nu se face dupa ureche. In cazul acesta, despre asta este vorba. Noi am facut lista astfel incat aceasta comisie sau INS, cand raporteaza la Eurostat, sa raporteze exact cu campurile de care discutam. Ei au niste campuri, trebuie sa te cuplezi cu campurile lor, nu poti raporta alte meserii daca in ISCO nu exista. Ei nu completeaza lista dupa tine, ca Romania sa aiba alte liste", a adaugat Botis.

Ministrul a recunoscut ca unele lucruri pot parea ridicole, dar el nu face altceva decat sa puna in valoare niste lucruri obligatorii.

Guvernul a adoptat, pe final de an, o hotarare prin care aproba structura clasificarii ocupatiilor din Romania, aplicabila de la 1 ianuarie 2011, si in care se regasesc inclusiv meseriile de prezicatori, insotitori si valeti.

Sursa: Antena3

Foto: costumzee.com

Preturile locuintelor continua sa scada, dar tot nu sunt cumparatori... Fiscul, pe urmele profesorilor: Dascalii trebuie sa declare daca ofera meditatii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x