Antena Căutare

Bulgaria amana trecerea la Euro cel putin doi ani

Desi tintea o intrare rapida in zona euro, Bulgaria a decis sa amane cu cel putin doi ani trecerea la moneda unica, a declarat ministrul de Finante, Simeon Djankov. "Nu vom avea nicio actiune destinata trecerii la euro in urmatorii doi ani", a spus Djankov.

Inainte de a intra in uniunea monetara, statele aspirante trebuie sa respecte mai multe criterii referitoare la stabilitatea monedei, nivelul datoriei publice, al dobanzilor si al inflatiei. De asemenea, este nevoie de acordul sefilor de guverne din zona euro si al presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE).

Ministerul de Finante a anuntat recent ca Bulgaria a indeplinit criteriile, dar acest punct de vedere a fost contrazis de BCE.

Disciplina fiscala este in mod special importanta pentru Bulgaria, intruct un deficit bugetar mare ar pune presiune pe consiliul monetar aflat in vigoare din 1997, in care leva este cotata strict in raport cu euro. Bulgaria a trecut in 1997 printr-o criza economica grava, marcata de hiperinflatie si prabusirea levei.

EXCLUSIV! Evaziune de miliarde de lei, sub nasul fostului sef al ANAF Sorin Blejnar... Conflictul dintre RCS-RDS si portalul VPLAY.RO, investigat de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x