Antena Căutare

Comertul auto a crescut cu 4,8% in primul trimestrul, serviciile cu 7,4%

Datele publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS) arata ca volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor si cel din serviciile de piata prestate populatiei au inregistrat cresteri, ca serie bruta, de 4,8%, respectiv 7,4% in primele trei luni ale anului comparativ cu perioada similara din 2010. Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, comertul auto si serviciile au urcat cu 5,9%, respectiv 10,2%.

Cresterile din comertul cu autovehicule si motociclete s-au datorat in principal vanzarilor de masini (+9,3% ca serie bruta si +10,2% ca serie ajustata).

In functie de evolutia lunara, afacerile din comertul auto au avansat in martie cu 21,1% ca serie bruta, ca urmare a cresterilor inregistrate de toate componentele, respectiv vanzarile de autovehicule (+22,1%), comertului cu piese si accesorii pentru autovehicule (+20,5%), activitatilor de intretinere si reparare a autovehiculelor (+17,5%) si comertului cu motociclete, piese si accesorii aferente; intretinerea si repararea motocicletelor (+15,3%). Ca serie ajutata, afacerile de pe acest segment s-au redus cu 2,7%.

Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piata prestate populatiei s-a majorat in martie, ca serie bruta, cu 9,6%, ca urmare a cresterilor consemnate de alte activitati (+18,3%), de activitatile hotelurilor si restaurantelor (+12,1%), de activitatile de splare, curtare si vopsirea textilelor si blanurilor (+9,6%), jocurilor de noroc (+7,9%) si de activittile agentiilor turistice si tur-operatorilor (+5,1%). Serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare au scazut cu 13,7%. Serviciile s-au redus, ca serie ajustata, cu 4,2%.

Comparativ cu martie 2010, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie bruta, a inregistrat pe total o scadere cu 2,8%, din cauza reducerilor inregistrate la comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente; intretinerea si repararea motocicletelor (-34,8%), la activitatile de intretinere si reparare a autovehiculelor (-7,4%), la comertul cu autovehicule (-2,7%) si comertului cu piese si accesorii pentru autovehicule (-1,5%).

Ca serie ajustata, volumul cifrei de afaceri pentru comertul auto s-a redus cu 1%, din cauza scaderilor inregistrate de comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente; intretinerea si repararea motocicletelor (-24%), de activitatea de intretinere si repararea autovehiculelor (-7,7%) si de vanzarile de autovehicule (-1,5%). Comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule a crescut cu 0,2%.

Afacerile din activitatea de servicii de piata prestate populatiei au urcat cu 7,2% ca serie bruta si cu 14,5% ca serie ajustata.

Sursa: Financiarul

Romania a folosit doar 13% din fondurile europene disponibile pentru perioada 2007 - 2013... Pretul petrolului Brent a coborat sub 109 dolari pe baril...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x