Antena Căutare

Constructiile: a doua mare scadere din UE

Cu un declin de -20,4%, Romania a fost depasita doar de Spania, cu -34,7%. Potrivit Asociatiei Romane a Antre­pre­norilor de Constructii, autoritatile publice au cea mai mare parte de vina pentru aceasta situatie, din cauza slabei absorbtii a fondurilor structurale.

Nici macar ultima luna de vara, sezon in care constructiile ating de regula varful acti­vitatii, nu a adus schimbari notabile in evolutia sectorului de profil din Romania.

Datele comuni­cate de Eurostat privind piata constructiilor in lu­na august 2010 confirma cifrele publicate deja de Institutul National de Statistica de la Bucuresti, cu precizarea ca scaderea anuala in sectorul au­toh­ton este a doua dupa Spania la nivel euro­pean. Ast­fel, potrivit sursei citate, Romania a avut in luna au­gust o reducere a activitatii in sectorul construc­tiilor de 20,4%.

O situatie mai grava a fost inregis­trata doar in Spania, unde diminuarea anuala a fost de 34,7%. In topul tarilor cu cele mai reduse performante in sectorul constructiilor mai figu­reaza Olanda (-14,1%), Slovenia (-12,2%) si Bulgaria (-11,6%).

La nivelul Uniunii Europene (EU 27), intr-un an s-a inregistrat un declin de numai 1,3%, dar mai mare in zona euro (EU 16), de -8,5%. In Europa, cele mai bune performante au fost in Marea Britanie (+15,6%), Polonia (+8,6%) si Germania (+1,7%).

Ex­cep­tand extremitatile geografice, sectorul cons­truc­tiilor din Europa se poate spune ca a iesit din criza. La noi, peste criza imobiliara care a redus cererea de noi constructii civile s-a adaugat inca­pacitatea autoritatilor publice de a accesa fonduri structurale importante mai ales pentru infra­struc­tura", sustine Alexandru Dobre, presedintele de onoare al ARACO (Asociatia Romana a Antre­pre­norilor de Constructii).

Tot articolul, in Financiarul

Cum vor scumpi curentul gigantii energetici, Electrica si Hidroenergetica... Euribor la trei luni a urcat peste dobanda BCE. Se scumpesc creditele?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x