Antena Căutare

Creditele nu s-au ieftinit de-ajuns

Dobanzile la credite sunt acum la nivelul dinainte de criza, adica cam la fel cu cele din septembrie 2007. Bancile au scazut in luna august dobanzile la creditele in lei acordate populatiei pentru achizitia de locuinte si imprumuturile destinate firmelor pana la niveluri similare cu cele dinainte de declansarea crizei in Romania, reiese din datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Cu toate astea, dobanzile sunt inca foarte mari, atat populatia, cat si firmele se plang ca este foarte greu acum in plina criza sa achite aceste imprumuturi. Clientii bancilor sustin ca platesc din ce in ce mai greu imprumuturile care au costuri mult prea mari comparativ cu cele din alte state din UE. Alta era situatia in 2007, cand economia inregistra un ritm de crestere sustinut, societatile realizau tot mai multe investitii, salariatii sperau la castiguri din ce in ce mai mari, spun posesorii de credite.

Micii intreprinzatori s-au aratat in dese randuri nemultumiti de dobanzile uriase practicate de banci si au cerut in dese randuri autoritatilor sa ia masuri pentru stimularea creditarii si reducerea ratelor.

"Ce fel de afacere poti sa faci ca sa-ti permiti sa dai o dobanda de 20%? Ar trebui sa ai o marja de profit de peste 30% pentru a-ti permite creditele", declara Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) intr-o conferinta din luna ianuarie.

Nicolescu a revenit cu criticile la finele lui august.

"Bancile, in conditiile in care au marit foarte mult dobanzile, au vrut sa temporizeze rambursarea de catre acele persoane fizice si juridice care, neputand suporta nivelul ridicat al dobanzilor, au preferat sa se imprumute din alta parte la niste costuri mai mici. Este lesne de inteles, fiindca in alte parti dobanzile la credite sunt foarte reduse. In Austria poti sa iei credit cu 1,7%, in Romania iei cu 10%-12%. Bancile din Romania au marit comisioanele de retragere ca sa-i determine sa nu mai recurga la acest lucru", spunea Nicolescu.

Tot articolul, in Jurnalul National

Mugur Isarescu: Cresterea impozitelor nu va ajuta la revenirea economiei... Noua miliarde de euro, aruncati ca sarea pe drum...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x