Antena Căutare

Absurd! Cum a ajuns o zi de concediu medical mai bine plătită decât o zi de muncă

Transferul contribuţiilor de la angajator la angajat a creat o situație bizară. O zi de concediu medical ar putea fi plătita cu până la 36% mai mult decât o zi petrecută la muncă. 

Absurd! Cum a ajuns o zi de concediu medical mai bine plătită decât o zi de muncă
concediu medical

Transferul contribuţiilor de la angajator la angajat a creat o situație bizară. O zi de concediu medical ar putea fi plătita cu până la 36% mai mult decât o zi petrecută la muncă.

Diferențele dintre zilele de concediu medical și cele de zi de muncă normală ar fi apărut în urma transferului contribuţiilor de la angajator la angajat, deoarece angajatorul trebuie să achite acum 45% contribuţii sociale şi impozit pe venit, față de 32,5%, cât era înainte de 1 ianuarie 2018, scrie Adevărul.

FORMULA DE CALCUL PENTRU CONCEDIUL MEDICAL

Potrivit prevederilor legale, concediul medical se calculează adunând salariile brute din ultimele 6 luni, împărțită la suma zilelor de stagiu din ultimele 6 luni, totul înmulţit cu 75% şi cu numărul de zile de concediu medical.

Cu alte cuvinte, pe durata concediului medical, angajatul este plătit cu 75% din salariul brut.

SIMULARE

Considerăm salariul minim pe economie, 1900 lei. Aplicând formula de calcul, pentru o lună de concediu medical, un angajat ar primi 1.425 lei: 263 lei mai mult decât dacă ar fi fost la serviciu şi ar fi cotizat pentru sănătate, pensii şi impozitul pe venit.

Dacă analizăm un salriu brut de 5.000 lei, în concediu medical, un angajat ar primi în plus 1.000 lei, 36,5% în plus faţă de salariul mediu net pe care l-ar fi încasat.

Oficial. Vin banii pentru bugetari! Vestea pe care o așteptau de la începutul anului!... Este oficial! Ei sunt cei care se vor bucura de cel mai mare salariu! Cât vor câștiga începând cu 1 ianuarie 2019...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x