Antena Căutare

Datoriile companiilor de la BVB sunt de trei ori mai mari decat capitalizarea

Jumatate din societati au un grad de indatorare mai mare decat limita de 33% recomandata pentru o activitate fara probleme financiare Cum Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nu a reusit sa-si indeplineasca rolul de finantator al economiei, mai ales in ultimul an, cand criza financiara a atras nevoia de resurse suplimentare, companiile listate s-au vazut nevoite sa apeleze la banci, marindu-si astfel datoriile.


Un indicator important pe care investitorii il iau in calcul atunci cand opteaza pentru o companie listata este modul in care „candidata" isi gestioneaza datoriile, acesta fiind un indiciu pentru sustenabilitatea activitatii. Din cele 68 de companii luate in considerare dupa publicarea rezultatelor financiare din trimestrul III (cu exceptia Erste Bank si a Petrom, care nu au fost incluse in calcul, fiind valori extreme), 21 au inregistrat o majorare a datoriilor, in primul rand determinata de o crestere a datoriilor cu scadenta mai mica de un an.

Valoarea cumulata a datoriilor s-a ridicat la 76,6 miliarde de lei, in crestere cu numai 5,96% fata de aceeasi perioada din 2009. In conditiile in care capitalizarea cumulata a companiilor de la categoriile Bursei de Valori Bucuresti ajunge la 25,13 miliarde de lei (cu exceptia Erste Bank si Petrom), valoarea emitentilor de la BVB este de trei ori mai mica decat sumele pe care acestea le datoreaza.

Ritm de crestere diferentiat pentru datorii

Din punctul de vedere al structurii sectoriale, cele mai mari datorii au revenit sectorului financiar bancar, care au ajuns la 60,5 miliarde de lei, in crestere cu numai 1% fata de perioada similara din 2009. Pentru sectorul petrolier, datoriile din T3 au ajuns la 5,02 miliarde de lei, marcand o crestere cu 25% fata de cele raportate in septembrie 2009, in timp ce utilitatile au ajuns la datorii totale de 2,47 miliarde de lei, in crestere cu numai 6,4%.

citeste articolul complet pe Financiarul.com

Vanzarile de bere nu vor creste nici in 2011, insa se vor stabiliza... Leul se apreciaza usor in fata euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc Marti, 21.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x