Antena Căutare

Din 2019, românii ar putea plăti facturi mult mai mici! Parlamentarii vor TVA redus la 9%

Parlamentarii propun reducerea cotei TVA la 9%, începând din 2019, pentru toate utilitățile, precum servicii de canalizare și salubritate, livrarea de electricitate și gaze naturale, dar și pentru producția, transportul, distribuția și furnizarea de energie termică în sistem centralizat. În acest sens, aleșii au depus recent la Senat un proiect legislativ pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, notează site-ul legestart.ro.

Parlamentarii propun reducerea cotei TVA la 9%, începând din 2019, pentru toate utilitățile, precum servicii de canalizare și salubritate, livrarea de electricitate și gaze naturale, dar și pentru producția, transportul, distribuția și furnizarea de energie termică în sistem centralizat. În acest sens, aleșii au depus recent la Senat un proiect legislativ pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, notează site-ul legestart.ro.

În expunerea de motive a proiectului, inițiatorii susțin că în acest moment avem de-a face cu o anomalie – cotă TVA de 9% pentru furnizarea apei, dar TVA standard de 19% pentru colectarea apei menajere.

„Propunerea legislativă are ca obiect corectarea acestei situații anormale în cazul TVA datorat pentru colectarea apei menajere și, în plus, prevede extinderea măsurii de reducere a cotei TVA de la 19% la 9% la celelalte prestări/furnizări de utilități publice (livrarea de electricitate și de gaze naturale, alimentarea cu energie termică în sistem centralizat, salubrizarea localităților).

Consecința directă a diminuării taxării acestor servicii constă în reducerea cheltuielilor cu utilitățile în gospodăriile populației, ceea ce ar avea un efect multiplicator în economie prin direcționarea către populație a veniturilor suplimentare, către investiții sau către achiziționarea de alte bunuri și plata de servicii prestate de agenți economici autohtoni, plătitori de impozite la rândul lor”, se mai argumentează în expunerea de motive a proiectului de lege.

Potrivit proiectului, cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele prestări de servicii și/sau livrări de bunuri: serviciile de canalizare; producția, transportul, distribuția și furnizarea de energie termică în sistem centralizat; livrarea de electricitate; livrarea de gaze naturale; serviciul public de salubrizare a localităților.

Dacă va fi adoptată, prevederile legii ar urma să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2019.

E OFICIAL! Banca A ANUNȚAT câți bani poți câștiga dacă ai un asemenea carnet de cecuri! Mergeți URGENT la bancă!... CURS VALUTAR 5 martie. Ce se întâmplă cu LEUL și VALUTELE la început de săptămână...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x