Antena Căutare

Economia mondiala: 10 previziuni pentru 2012 si 2013

Doi economisti ai bancii Goldman Sachs, Francesco Garzarelli, din Londra, si Dominic Wilson, din New York, au stabilit previziunile lor pentru 2012 si 2013. Ele nu sunt deloc optimiste.

1. O crestere lenta pentru tarile dezvoltate.

2. Tarile emergente vor fi protejate. In opinia celor doi experti, inflatia va incetini in aceste tari, iar politicile economice promovate le vor permite sa reziste in conditiile unei cresteri lipsite de vlaga a PIB-ului mondial.

3. In Europa criza va continua. Europa va ramane elementul de franare a cresterii economice in urmatorii doi ani, ceea ce va antrena o scadere a PIB-ului mondial cu 20 puncte de baza, pentru a atinge 3,2% in 2012. Sectorul bancar va fi cel mai afectat.

4. Goldman Sachs a calculat ca PIB-ul Europei va scade cu 0,5% in ultimul trimestru al acestui an, pentru ca in 2012 contractia sa fie de aproximativ 0,8%. Recesiunea care va rezulta va fi comparabila cu cea din 1992-1993. Cu toate acestea, in 2013, Europa isi va regasi pofta de crestere pozitiva, una modesta, este adevarat, de numai 0,7%. Marea Britanie, tarile Scandinave si anumite state din Europa centrala si de est vor cunoaste o recesiune moderata.

5. Pietele de actiuni vor traversa un an dificil. Economistii bancii americane anticipeaza o scadere a indicilor Tokyo Topix, Stoxx Europe 600 si MSCI AC Asia Pacific, cu exceptia Japoniei. Europa va avea cel mai mult de suferit, cu un regres de ordinul a 16%.

6. Actiunile de pe piete asiatice o vor duce cel mai bine. In opinia celor doi analisti, aceste actiuni vor marca un avans de 14% pana la sfarsitul anului viitor. Printre altele, banca de investitii prognozeaza randamente de 5,6% pe actiune in 2012 si de 12% in 2013 pentru actiunile de pe aceste piete.

7. Dobanzile datoriilor suverane vor incepe sa creasa usor. Goldman crede ca dobanda la titlurile pe 10 ani emise de Trezoreria americana vor ramane sub 2%, pentru a trece la 3,3% spre sfarsitul anului 2013, in timp ce dobanda obligatiunilor suverane ale Germaniei si Marii Britanii vor progresa, la randul lor.

8. Dolarul va ramane vulnerabil la miscarile valutare. Internationalizarea portofoliilor investitorilor va avea un efect negativ pentru moneda americana. Politicile internationale vor favoriza valutele tarilor asiatice, precum China si India.

9. Petrolul va atinge noi preturi record. Dificultatile producatorilor de a-si spori productia de petrol va crea tensiuni pe piata de resort si va antrena o crestere a pretului la titei. La nivelul actualelor tarife, cererea depaseste oferta.

10. Politicienii vor adopta decizii exceptionale. Goldman Sachs crede ca tarile dezvoltate vor fi obligate la noi masuri extraordinare, cu o continuare a programelor de reducere de cheltuieli in Statele Unite, Marea Britanie si cu o intervenite in politica monetara elvetiana.

Sursa: Financiarul

ArcelorMittal opreste un furnal la Galati din cauza scaderii cererii... Studiu: 48% dintre romani se asteapta la cel putin inca 3 ani de criza economica...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc Marti, 21.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x