Udrea a adaugat ca, prin intermediul agentiilor de turism, in 2010 au venit in Romania 60.000 de turisti straini pentru turism medical, reprezentand 2 - 3% din totalul turistilor straini care au vizitat tara noastra. Piata turismului medical s-a ridicat la 250 de milioane euro in 2010.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului (MECTS) au semnat, joi, un protocol pentru dezvoltarea turismului medical in Romania.
''Din cercetarea realizata pentru brandul turistic al Romaniei, a reiesit ca avem un mare potential in turismul medical. Trebuie sa folosim resursa medicala pe care o avem, fiindca este mai ieftina decat in alte tari, fie ca este mai buna pentru turistii care practica turismul medical in Sud-Estul Europei. Cele mai cautate in Romania sunt serviciile stomatologice, antiaging - spre exemplu Ana Aslan aducea zeci de mii de turisti in tara -, precum si interventiile chirurgicale estetice'', a precizat ministrul Udrea.
Totodata, aceasta a adaugat ca a fost finalizata documentatia pentru a putea declara 10 statiuni turistice ca fiind balneare.
"Documentatia pentru a putea declara in sedinta de guvern 10 statiuni cu statut de statiuni balneare a fost finalizata. Este vorba despre statiuni precum Olanesti, Ocna Sibiului, Govora, Herculane si altele. Urmeaza alte 10 localitati care, dupa analizele efectuate, vor putea avea statutul de statiune balneara", a adaugat Elena Udrea.
La randul sau, ministrul sanatatii, Cseke Attila, a precizat ca institutia pe care o conduce initiaza Hotararea de Guvern prin care se acorda statutul statiunilor balneare.
''Ministerul Sanatatii initiaza Hotararea de Guvern prin care se acorda statutul statiunilor balneare. Totodata, da autorizatii de functionare unitatilor balneare astfel incat, prin autorizarea lor, acestea sa asigure serviciile calitative necesare'', a spus Cseke Attila.
Ministerul Sanatatii detine 13 unitati de tratament balnear la nivel national, cu 3.259 de paturi disponibile.
''Potentialul balnear (romanesc - n.r.) este de un sfert din potentialul balnear european; al Romaniei este cel mai ridicat. Unul din 10 pacienti care vin in Romania este strain, iar potentialul turismului medical romanesc poate ridica numarul turistilor straini'', a adaugat ministrul sanatatii.
In ceea ce-l priveste pe ministrul educatiei, Daniel Funeriu, acesta a explicat ca rolul asumat de MECTS in protocol este legat de universitatile de profil.
''Calitatea resurselor umane se formeaza in universitati. Colaboram si vom continua colaborarea cu rectorii universitatilor de medicina si farmacie pe acest palier'', a spus Funeriu.
Responsabil cu promovarea si sustinerea serviciilor turistice balneare prestate in Romania va fi Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).
''In Europa, in China si in SUA sunt birouri turistice de reprezentare prin care vom incerca sa facem cunoscute beneficiile tratamentelor medicale din statiunile balneare. Vom folosi fondurile pentru promovarea turistica pentru a promova si aceasta forma de turism. De asemenea, MDRT are investitii derulate in statiunile balneare'', a mentionat Elena Udrea.
De asemenea, MDRT a lansat, joi, un ghid al statiunilor balneare din Romania, care va fi distribuit atat in tara, cat si in strainatate.
In ceea ce priveste situatia infrastructurii existente in statiunile balneare, ministrul dezvoltarii a subliniat ca, in contextul in care guvernul aloca fonduri pentru aceste obiective, autoritatile publice locale trebuie sa se implice in dezvoltarea lor.
''Vom incerca sa-i ajutam pe cei care vor o dezvoltare a turismului si sa ii sanctionam pe cei care nu vor. Autoritatea publica locala trebuie sa opereze centrele balneare. Sprijinul guvernului este necesar in turismul balnear, dar, cand sunt ajutati, primarii trebuie sa isi puna mintea la contributie pentru dezvoltarea proiectelor'', a conchis ministrul Udrea.
Sursa: Jurnalul National
Foto: Intactimages
Francul elvetian, la un nou record istoric... Guvernul promite reducerea perioadei de infiintare a unei firme: de la zece la trei zile...