Este oficial! Ei vor beneficia de cel mai mare salariu minim. Ce venit vor avea începând cu 1 ianuarie! Ei fac partea din clasa privilegiată a României!
Domeniul construcțiilor reprezintă unul din segmentele privilegiate din punct de vedere al salariilor minime. Nu este un secret că muncitorii din construcții sunt mai bine plătiți decât alte domenii, însă, este la fel de adevărat că muncesc pe măsură ,în condiții de muncă nu tocmai ușoare.
Care va fi salariu minim:
Guvernul României şi Federaţia Patronatelor Societăţiilor din Construcţii au semnat un acord care stabilește un salariu minim brut lunar de 3.000 de lei. Asta înseamnă că muncitorii din construcții vor fi benficiarii celui mai mare salariu minim stabilit, în condițiile în care de la 1 ianuarie salariul minim brut pe economie va ajunge la 2.050 de lei pentru cei fără studii superioare.
Guvernul dorește să încurajeze și să sprijine acest domeniu atât de important pentru țara noastra, fără de care proiectele de investiţii publice şi private din Programul de Guvernare nu s-ar putea realiza.
Sectorul construcţiilor va fi declarat sector prioritar, de importanţă naţională pentru economia românească pe următorii 10 ani.
Pentru sectorul construcţii se va stabili un salariu minim brut lunar de 3000 lei. Taxele datorate de angajator pentru forța de muncă vor fi eliminate, iar cele ce revin angajatului se vor stabili astfel încât salariul minim net lunar să depășească echivalentul în lei a 500 euro.
Va fi introdusă certificarea profesională făcută de un organism de certificare neutru, alcătuit din membri ai organizaţiilor patronale reprezentative, organizaţiilor profesionale, instituţiilor de învăţământ şi specialiştii din domeniu. De asemenea, se vor introduce măsuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru.
În domeniul legislaţiei, se va adopta legea Casei Sociale a Constructorilor în forma actualizată şi se va perfecționa legistlația privind achizițiile publice.
Ce modificări vor avea loc în contractul de muncă:
O altă măsură va consta în introducerea obligativității de acordare a avansului pentru contracte de lucrări în procent de 30%, în special pentru cele din fonduri europene și pentru contractele de interes național, și restituirea acestuia prin reduceri procentuale la fiecare factură, până la finalizarea proiectului.
În sprijinul finanţării sectorului de construcţii se va înfiinţa un Fond de garantare pentru construcţii, cu participarea statului în procent de 80% şi a firmelor de construcţii, cu 20%, spune Cotidianul.