Antena Căutare

Evaziune fiscala de 5 miliarde de euro

Evaziunea fiscala din industria alimentara va atinge anul acesta cote alarmante. Statul roman pierde 5 miliarde de euro din neimpozitarea comertului subteran cu paine, carne, lapte, cereale sau fructe.

Cele mai afectate de evaziunea fiscala sunt industria panificatiei, carnii si laptelui.

Daca oficial romanii cumpara carne in valoare de 3 miliarde de euro, pe piata neagra se mai comercializeaza carne in valoare de 1,5-2 miliarde de euro. Brutariile si cuptoarele de paine detin insa recordul absolut la evaziunea fiscala, cu 75% din produse vandute fara ca statul sa beneficieze de impozite si taxe.

Piata reala a painii este estimata la peste un miliard de euro. Piata fiscalizata este estimata de producatorii din domeniu la numai 250 milioane de euro. Restul produselor sunt vandute fara a se elibera bonuri fiscale, intregul profit intrand in buzunarul producatorilor si comerciantilor.

"Evaziunea fiscala este singura in crestere anul acesta. In ceea ce priveste domeniul cerealelor, panificatiei si moraritului pot spune ca aici, in primele trei luni ale anului, evaziunea fiscala a crescut cu 3%-5%", precizeaza Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (Rompan).

Tot de ordinul miliardului de euro sunt estimate si pietele negre ale laptelui, fructelor, legumelor si cerealelor.Nenumaratele proiecte de reducere a evaziunii fiscale au ramas, pana acum, fara nici un rezultat.

Tot articolul, in Jurnalul National

Media: Crestere de peste 15% a pietei advertisingului online... Romania si Bulgaria, cele mai sarace state din UE...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x