Live acum
Prime Time 20:30X Factor

Experti in economie anunta ca zona euro este un dezastru si nu are viitor

Zona euro nu poate supravietui in forma sa actuala. Aceasta este predictia alarmanta a unor economisti de top, solicitati sa-si exprime opiniile in legatura cu viitorul euro pe termen scurt si mediu.

Profesorul de economie Nouriel Roubini, care a prezis prabusirea pietei imobiliare din SUA, ce a dus la crahul din 2008, a declarat ca "zona euro este un dezastru pe care il vezi ca se intampla, dar esti neputincios sa-l opresti".

"Nu numai Grecia ci si alte tari sunt insolvabile. Exista o probabilitate de 50% ca in urmatorii trei pana la cinci ani zona euro sa se rupa. Nu toti membrii sunt capabili sa ramana", a spus Roubini pentru The Independent.

Profetul crizei crede ca Grecia si posibil Portugalia ar putea iesi din zona euro - Grecia in urmatoarele 12 luni, iar pentru Portugalia poate dura ceva mai mult. "Acest lucru nu arata ca o lume G-20 ci ca o lume G-Zero, deoarece nu exista un acord asupra dezechilibrelor mondiale, cum sa schimbi sistemul monetar international, comertul international, reglementarile bancare, privind toate problemele fundamentale", este de parere Roubini.

In opinia miliardarului George Soros, "ramanem in faza acuta a crizei; perspectiva unei prabusiri a sistemului financiar global nu a fost eliminata. Problema este ca reducerile cheltuielilor guvernamentale pe care Germania doreste sa le impuna altor tari vor impinge Europa in capcana unei datorii deflationiste. Reducerea deficitelor bugetare va pune atat salariile cat si profiturile sub presiune in jos, economiile se vor contracta, iar veniturile fiscale vor scadea. Deci, povara datoriei, care este o raportare a datoriilor acumulate la PIB, va creste de fapt, necesitand reduceri bugetare in continuare, punand in miscare un cerc vicios".

Citeste continuarea articolului in Jurnalul!

Recomandari