Live acumObservator 06 Weekend
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

Finlanda se pregateste pentru eventuala destramare a zonei euro

Liderii europeni trebuie sa se pregateasca pentru posibilitatea unei destramari a zonei euro, asa cum face Finlanda, a declarat ministrul finlandez de Externe Erkki Tuomioja, intr-un interviu publicat de presa britanica, citat de AFP.

"Trebuie sa ne pregatim in mod deschis pentru posibilitatea unei destramari a zonei euro", a declarat Erkki Tuomioja, pentru cotidianul The Daily Telegraph. "Este un lucru pe care nimeni nu il preconizeaza in Finlanda, nici chiar Partidul Adevaratii Finlandezi (dreapta nationalista), fara a mai vorbi despre Guvern. Dar trebuie sa fim pregatiti", adauga ministrul social-democrat.

Potrivit ministrului, liderii finlandezi au pregatit "planuri practice pentru a face fata oricarei eventualitati". "Exista un consens asupra faptului ca o destramare a zonei euro ar costa mai scump pe termen scurt si mediu decat continuarea gestionarii crizei. Insa o destramare nu va insemna sfarsitul Uniunii Europene (UE). Acest lucru ar putea permite UE, din contra, sa functioneze mai bine", a apreciat Tuomioja. In ceea ce priveste situatia din Grecia, "este treaba grecilor sa decida daca vor sa ramana in zona euro", a mai comentat ministrul finlandez.

Finlanda este ultima tara din cadrul zonei euro care detine cea mai buna evaluare a gradului de indatorare ("AAA"), cu o perspectiva stabila la toate cele trei agentii internationale de rating.

Recomandari