Antena Căutare

Formularul declaratiei la asigurarile de somaj, pentru veniturile profesionale, a fost publicat in MO

In Monitorul Oficial (MO) nr. 588 de astazi, 19 august, s-a publicat Ordinul presedintelui ANOFM pentru "aprobarea modelului declaratiei privind asigurarea in sistemul asigurarilor pentru somaj a persoanelor fizice care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, pentru care se datoreaza contributia individuala la bugetul asigurarilor de somaj".

Modalitatea concreta prin care Persoanele Fizice Autorizate si cele platite prin drepturi de autor vor beneficia de ajutorul de somaj necesita insa clarificari.

In cadrul sedintei de guvern din data de 2 august, ministrul Muncii, Mihai Seitan a precizat ca "persoanele care au activitati independente si fac venit periodic - acesta este cuvantul-cheie - si platesc contributiile individuale, cand nu mai fac astfel de venituri, fiindca se poate intampla sa existe o perioada in care sa nu mai faca venituri deloc, pot sa apeleze, platind aceasta contributie, la un ajutor de somaj pe care sa-l obtina in functie de numarul de luni sau de ani pentru care a platit contributia aceasta, de acum incolo, evident. Este o procedura in vigoare. Procedura nu este prevazuta in aceste Norme, ea exista in Legea somajului".

Pe de alta parte, consultantul fiscal Gabriel Sincu a declarat, inca inainte de publicarea normelor, ca "nu este clar cum va beneficia un PFA de ajutorul de somaj - cum se poate decide ca un PFA este somer? Nu exista procedura pentru o astfel de prevedere".

Sursa: Financiarul

Foto: 1235.ro

Leul s-a apreciat usor in raport cu euro... Chiriile pentru studenti, cu pana la 10% mai mici fata de anul trecut...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x