Live acumObservator de weekend
Prime Time 20:00iUmor

Graul romanesc merge la export! Romanii vor consuma faina scumpa de la bulgari

O treime din graul romanesc pleaca in acest an la export si va ajunge in principal pe mesele italienilor si spaniolilor. Exportul este preferat de producatori care spun ca afacerile cu strainii sunt mult mai banoase. In schimb, romanii mananca faina scumpa a bulgarilor. Producatorii spun ca graul de import va fi cu aproape 40% mai scump in toamna.

In fiecare an, peste 1,5 milioane de tone de grau ajung la export. Cantitatile livrate prin Portul Constanta ajung in Arabia Saudita, Egipt si Iran. Si pe cale rutiera facem exporturi insemnate, iar in topul tarilor unde vindem cele mai mari cantitati se numara Spania si Italia.

Pe piata interna, graul se vinde cu 220 de euro pe tona. Cel care ajunge la export este cu 40 de euro mai scump.

"Producatorii aleg de foarte multe ori exportatorii ca si cumparatori ai marfurilor lor pentru ca incaseaza foarte repede, in termen de o zi doua si au preturi destul de bune", a declarat presedintele Asociatiei Romane a Comerciantilor de Produse Agricole, Victor Beznea.

Pentru ca o treime din productia interna de grau este vanduta strainilor, pentru consumul intern mai raman doar 3,4 milioane de tone de grau. Cu 900.000 de tone mai putin decat avem nevoie. Chiar daca mai e grau si din productia interna de anul trecut, ministrul Agriculturii recunoaste ca vom apela si la importuri.

Producatorii spun insa ca in toamna tona de grau va fi importata cu 300 de euro. Un pret cu aproape 40% mai mare fata de cel din prezent de pe piata interna.

Anul trecut, Romania a importat peste jumatate de milion de tone de grau. Brazilia si Statele Unite ale Americii sunt principalele tari de unde aducem grau prin Portul Constanta. Cu toate aceste, aproape jumatate din cantitatea de grau importata vine din Bulgaria.

Recomandari