Antena Căutare

Hainele se vor scumpi dupa ce pretul bumbacului a crescut cu 40%

Imbracamintea se va scumpi in perioada urmatoare dupa ce bumbacul s-a apreciat de la inceputul acestui an cu 40% pe bursele de marfuri iar anul trecut pretul sau a urcat cu mai mult de 150%.

Bumbacul a ajuns joi la 2,018 dolari pe livra, in urcare cu 3,7% si a spart un nou record de la Razboiul Civil din SUA incoace.

Cresterile survin dupa anuntul Indiei de a mentine limitarile pentru exportul de bumbac, care au declansat panica printre cumparatori in conditiile in care stocurile globale au ajuns la niveluri apropiate de minimele ultimilor zece ani, potrivit unei analize a companiei X-trade Brokers. India este al doilea producator mondial.

"Cea mai folosita materie prima naturala pentru imbracaminte se tranzactioneaza cu o apreciere de 3,7% joi, maximul permis de bursa ICE, dupa o apreciere egala miercuri. Nivelul de 2,018 dolari/livra atins astazi reprezinta un record al tranzactionarii pe bursa americana. De la inceputul anului, avansul se apropie de 40%", se arata in analiza respectiva.

Anul trecut bumbacul s-a scumpit cu 155,8%, dupa ce vremea nefavorabila din China sI Pakistan a dus la scaderea stocurilor. Raportul dintre stocuri sI consum este la 37%.

"Avansul puternic al bumbacului va avea in cele din urma impact in preturile hainelor. Costurile cu materia prima reprezinta intre 25% si 50% din costul final al produselor de imbracaminte. Ne putem astepta sa platim mai mult pe haine, in conditiile in care retailerii nu vor mai putea absorbi presiunile prin diminuarea marjelor de profit. Presiunile inflationiste se vor adauga celor resimtite in domeniul alimentelor si combustibililor, afectand nivelul de trai mai ales al celor cu venituri mici", potrivit X-trade Brokers.

Sursa: Jurnalul National

Foto: renobuild.ie

Romania, pe primul loc in Europa la vanzarea biletelor de cinema... Elena Udrea: Turismul romanesc a reusit sa iasa din criza...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x