Antena Căutare

Imprumutul de la FMI va costa fiecare angajat 4.600 €. Suma ar putea creste!

Puterea apeleaza in continuare la imprumu­turi impovaratoare pentru a tine sub control finantele tarii, fara a lua in considerare costurile pe care vor trebui sa le suporte romanii. Miliardele de euro destinate finantarii deficitului se vor rostogoli in anii urmatori ca un tavalug peste bugetul tarii, ale carui resurse s-au diminuat considerabil.

Presiu­nea cea mai mare cade pe angajati, in conditiile in care numarul acestora a scazut considerabil din cauza crizei economice si a incapacitatii guver­nantilor de a adopta masurile necesare. Chiar daca datoriile pe care le are Romania par mici in comparatie cu ale altor tari, raportat la procentul din PIB, un factor extrem de important este capacitatea de rambursare. Or, tara noastra nu se afla intr-o situatie prea fericita, deoarece traver­seaza un al doilea an de recesiune, iar preconizata revenire a economiei de anul viitor ar putea coincide cu un nou credit de la FMI, de 5,7 miliarde de euro, anuntat de presedintele Traian Basescu.

In acest moment, guvernul are un acord de finantare de 19,95 miliarde de euro incheiat cu FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala, Banca Europeana de Investitii si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Sumele cele mai consistente au venit de la FMI - 12,95 miliarde de euro si CE - 5 miliarde de euro.

Greul cade pe angajati

Numarul salariatilor a scazut la 4,32 milioane, potrivit ultimelor date ale INS, dintr-o populatie de aproximativ 21,4 milioane de oameni. Din salariile castigate trebuie platite pensii pentru nu mai putin de 5,4 milioane de persoane care nu mai lucreaza.

De asemenea, o parte din acesti bani vor merge la FMI si celelalte institutii in contul sumelor imprumutate pentru finantarea defici­tului bugetar. Fiecare angajat are de platit 4.618 euro, din care 2.997 de euro Fondului, adica aproape 600 de euro pentru fiecare din cei cinci ani de rambursare efectiva a creditului de 12,95 miliarde de euro, din 2012 pana in 2016. Practic, mai mult de un salariu mediu pe economie va merge la FMI. Calculat la intreaga populatie, fiecare roman are de platit 932 de euro, din care 605 euro catre Fond.

Daca planurile anuntate de presedinte privind contrac­tarea unui nou imprumut, de 5,7 miliarde de euro, vor deveni realitate, atunci suma totala a datoriilor va ajunge la 25,65 miliarde de euro, din care 18,65 miliarde de euro doar catre FMI. Acest lucru inseamna ca presiunea asupra fiecarui angajat va ajunge la 5.937 de euro, o suma mai mare decat veniturile anuale ale multora dintre romani. Partea FMI din aceasta suma este de 4.317 euro.

Tot articolul, in Financiarul

Ce permite si ce nu permite bancilor OUG 50... VIDEO! Cele mai valoroase branduri din lume...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x