În 2017, sectorul rezidenţial este cel care pare să fie în prim-planul pieţei imobiliare. Bancherii semnalează că evoluţia recentă a preţurilor ridică problema sustenabilităţii acestora, în contextul unei cereri în continuă creştere.
Semnalul de avertisment este dat de rata de creştere anuală a preţului locuinţelor din România, care a înregistrat anul trecut o evoluţie peste valorile medii de la nivel european. Preţurile au crescut cu 7,1%, comparativ cu media UE de 4% şi cu media zonei euro de numai 2,9%.
„Pentru perioada următoare există semnale cu privire la continuarea evoluţiei ascendente a acestora, în special datorită presiunilor dinspre cererea de achiziţie de locuinţe“, precizează bancherii.
Evoluţia este explicată şi de faptul că românii şi-au înfrânat dorinţa de achiziţie a unei locuinţe în perioada de criză, aşteptând momentul propice, iar 2016 s-a dovedit a fi anul cu cele mai accesibile locuinţe, raporat la venituri, preţuri şi cost de creditare. Calculele Coldwell Banker arată că un bucureştean şi-ar putea cumpăra în zece ani un apartament nou cu două camere dintr-un salariu mediu, nivel de peste trei ori mai bun comparativ cu vârful înregistrat în 2008, când avea nevoie de 33 de ani pentru a ajunge proprietar cu salariul mediu.
Doar în Bucureşti şi împrejurimi, cea mai mare piaţă din ţară, s-au terminat anul trecut circa 13.000 de unităţi locative, cifră în creştere cu 20% faţă de cea din 2015.
Vezi care sunt prețurile apartamentelor scoase la vânzare în București, pe HomeZZ.ro.
Specialiștii spun că doar primele zece ansambluri rezidenţiale cu cele mai multe locuinţe pregătite pentru 2017 prevăd livrarea a peste 4.700 de apartamente, echivalentul a 40% din întregul volum predat anul trecut. Aceste date indică spre un nou an record în construcţia de locuinţe.
Găsește locuința potrivită pentru tine pe HomeZZ.ro, ai peste 200.000 de oferte imobiliare din care poți alege.
România-cele mai scumpe chirii din ultimii 5 ani... Chiriile se scumpesc constant în ultimii 3 ani....