INS: Preturile productiei industriale s-au majorat cu 8,1% in septembrie fata de anul trecut

Preturile productiei industriale pe piata interna si externa au crescut in septembrie cu 8,1% fata de aceeasi luna a anului trecut si cu 0,9% fata de luna precedenta, potrivit Institutului National de Statistica, dupa ce au crescut preturile in majoritatea sectoarelor industriale.

Cele mai mari cresteri de pret
la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, cu 10,9%, in industria prelucratoare, cu 9%, la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, cu 4,4%, si in industria extractiva, cu 3,8%.

Pe marile grupe industriale, majorari semnificative au avut loc la produsele din industria energetica, de 11,7% si la cele din industria bunurilor intermediare, de 8,3%. Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent, cu o crestere de 6,7%, cele din industria bunurilor de capital, la care preturile au urcat cu 3,6%, si produsele din industria bunurilor de folosinta indelungata, care au urcat cu 3,5%.

Fata de luna august, preturile productiei industriale pentru piata interna s-au majorat cu 0,7%, iar cele pentru piata externa cu 1,3%.

Pe sectoare de activitate s-au inregistrat cresteri de 1% in industria prelucratoare, de 0,4% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si tot de 0,4% in industria extractiva. Preturile produselor la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare s-au situat la acelasi nivel cu cel din luna anterioara.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scumpiri de 1,5% in industria energetica, de 0,8% in industria bunurilor de folosinta indelungata si in industria bunurilor intermediare si de 0,5% in industria bunurilor de uz curent si in industria bunurilor de capital.

Citeste si Financiarul

Foto: Intact Images

Parteneri
Rulouri cu scorțișoară. Rețeta celebrelor cinnamon rolls
Dacă nu ai încercat încă rețeta de rulouri cu scorțișoară, o poți pune pe listă pentru a o prepara într-un weekend. Rețeta celebrelor cinnamon rolls este ușor de preparat, rulourile sunt delicioase și le vei adora de la prima degustare. Rulourile cu scorțișoară pot fi savurate simple sau alături de cafea, de un ceai aromat sau o cană cu lapte.
Catine.ro
Ultimele știri