Antena Căutare

INS: Preturile productiei industriale s-au majorat cu 8,1% in septembrie fata de anul trecut

Preturile productiei industriale pe piata interna si externa au crescut in septembrie cu 8,1% fata de aceeasi luna a anului trecut si cu 0,9% fata de luna precedenta, potrivit Institutului National de Statistica, dupa ce au crescut preturile in majoritatea sectoarelor industriale.

Cele mai mari cresteri de pret
la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, cu 10,9%, in industria prelucratoare, cu 9%, la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, cu 4,4%, si in industria extractiva, cu 3,8%.

Pe marile grupe industriale, majorari semnificative au avut loc la produsele din industria energetica, de 11,7% si la cele din industria bunurilor intermediare, de 8,3%. Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent, cu o crestere de 6,7%, cele din industria bunurilor de capital, la care preturile au urcat cu 3,6%, si produsele din industria bunurilor de folosinta indelungata, care au urcat cu 3,5%.

Fata de luna august, preturile productiei industriale pentru piata interna s-au majorat cu 0,7%, iar cele pentru piata externa cu 1,3%.

Pe sectoare de activitate s-au inregistrat cresteri de 1% in industria prelucratoare, de 0,4% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si tot de 0,4% in industria extractiva. Preturile produselor la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare s-au situat la acelasi nivel cu cel din luna anterioara.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scumpiri de 1,5% in industria energetica, de 0,8% in industria bunurilor de folosinta indelungata si in industria bunurilor intermediare si de 0,5% in industria bunurilor de uz curent si in industria bunurilor de capital.

Citeste si Financiarul

Foto: Intact Images

The Economist: Europa se prabuseste sub ochii nostri. Premierul Greciei joaca la cacealma... Traian Basescu: "Este exclus ca Romania sa intre intr-un derapaj, atata timp cat respectam acordul cu FMI, CE si BM...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei Sambata, 25.05.2024, 15:58
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x