Antena Căutare

INS: Rata de ocupare si ponderea salariatilor, mult sub media UE

Romania este sub media europeana ca valoare a ratei de ocupare a populatiei apte de munca si ca pondere a salariatilor din totalul populatiei ocupate, potrivit datelor transmise ieri de Institutul National de Statistica (INS). Rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a fost de 60,1% in trimestrul al doilea al acestui an, sub media UE 27, de 64,3%. Valorile cele mai mari ale ratei de ocupare sunt inregistrate in Olanda (76,3%), Danemarca (74,1%), Suedia (72,9%), Austria (71,4%) si Germania (71%).


Ponderea nonsalariatilor din agricultura (in principal lucratori pe cont propriu si lucratori familiali neremunerati) era de 26,8%, cea mai mare din Europa, si cu mult peste media UE, de 3,5%.

Scadere continua din 2009

Incepand cu finalul anului trecut, ponderea salariatilor in totalul populatiei ocupate a scazut constant, de la 70,7%, in timp ce proportia nonsalariatilor din agricultura a inregistrat cresteri continue. La sfarsitul primului semestru din acest an, 5,8% din populatia ocupata era reprezentata de persoane nesalariate cu activitati in afara sectorului agricol. Lucratorii independenti sunt acele persoane care detin intreprinderi fara personalitate juridica, in care muncesc. Din aceasta categorie mai pot face parte lucratorii familiali neremunerati si lucratorii la domiciliu care produc pentru piata, lucratorii care exercita, atat individual, cat si colectiv, activitati de productie cu privire exclusiv la consumul final sau formarea de capital pe cont propriu.

Numarul lucratorilor independenti era de 2,4 milioane in trimestrul al doilea din acest an. Populatia ocupata cuprinde toate persoanele, atat salariati, cat si lucratori pe cont propriu, care exercita o activitate productiva.

In T2, populatia ocupata a Romaniei era de 8,96 milioane de persoane, in crestere cu aproape 180.000 de persoane fata de trimestrul anterior. La finalul trimestrului al treilea, populatia ocupata a ajuns la 9,1 milioane de persoane, pe fondul activitatii din agricultura.

sursa:Financiarul.com

Pretul carburantilor explodeaza: cea mai ieftina benzina va depasi 5 lei pe litru pana la finele lui 2010... Publicitatea online a urcat la 42 milioane de lei in S1, in crestere cu 65%...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x