Antena Căutare

Ion Iliescu: Construirea "canalului" Dunare-Bucuresti, o aberatie!

Fostul presedinte atrage atentia asupra inutilitatii unei astfel de investitii, in conditiile in care porturile romanesti de la Dunare nu mai exista, iar traficul de la Bucuresti spre porturile cele mai apropiate – Giurgiu si Oltenita si chiar si Calarasi – este zero.

Dupa ce premierul Emil Boc a "oferit" chinezilor posibilitatea de a investi si in construirea asa numitului Canal Dunare-Bucuresti, fostul presedinte Ion Iliescu considera ca ideea construirii acestui canal este "o aberatie". Intr-o postare pe blogul personal, Ion Iliescu expune argumentele pentru care considera ca o asemenea investitie nu raspunde deloc vreunei necesitati si scrie ca, daca Executivul se va incapatana ci acest proiect, va cere Parlamentului sa faca o dezbatere, cu participarea unor specialisti, pentru a se lamuri pe fond toate problemele respective.

"Am aflat cu surprindere ca premierul Boc a tratat, cu prilejul vizitei in China, includerea printre obiectivele de investitii la care s-a solicitat participarea unor parteneri chinezi, si a asa-numitului "Canal" Dunare-Bucuresti. Deci, trebuie sa intelegem ca guvernul Boc isi asuma realizarea acestui obiectiv de investitii, promovat la vremea sa de Nicolae Ceausescu. In conditiile actuale, o asemenea investitie, foarte costitisitoare, trebuie in mod obligatoriu sa obtina aprobarea Parlamentului. Sunt curios sa stiu CINE ANUME SUSTINE O ASEMENEA ABERATIE? Pentru ca este vorba de o aberatie!", scrie fostul presedinte.

"Se stie foarte bine ca pe Dunare, demult, de dupa cel de-al doilea razboi mondial, traficul fluvial s-a redus continuu pana la disparitia sa totala. Porturile romanesti la Dunare nu mai exista. Deci, in lipsa acestei activitati si traficul de la Bucuresti spre porturile cele mai apropiate - Giurgiu si Oltenita si chiar si Calarasi - este ZERO ! Toate aceste localitati fiind legate de Bucuresti (atat cu cai ferate, cat si cu sosele). Atunci, daca nu exista un astfel de trafic, ce poate motiva construirea unui "Canal" ? Ce sa se transporte pe un asemenea traseu ?", se intreaba Ion Iliescu.

Fostul presedinte aminteste ca aceasta constructie a fost decisa de Ceausescu in ciuda opozitiei hotarate a specialistilor din domeniul gospodaririi apelor, intr-o perioada in care Nicolae Ceausescu manifesta accese de megalomanie. In plus, sustinatorii de atunci ai proiectului i-au motivat lui Ceausescu nevoia ca oamenii si utilajele folosite la construirea Canalului Dunare-Marea Neagra, aflat la final, trebuiau folositi undeva. In acest context, Ion Iliescu ridica semne de intrebare asupra argumentelor pentru care s-ar vrea acum construirea acestui Canal.

Citeste articolul integral in Jurnalul!

Foto: Intact Images

Eurostat: Romania este campioana la cresterile de preturi... Care sunt asteptarile bancilor de investitii de pe Wall Street in privinta evolutiei bursei americane...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x