Antena Căutare

Mancarea de import, vanduta si de 20 de ori mai scump in supermarketuri!

Fructele, legumele si carnea din import se vand in magazine si piete cu preturi de doua, trei si chiar zece ori mai mari decat cele cu care intra in tara, iar in unele cazuri cumparatorul plateste pentru un produs alimentar si de 15-20 de ori mai mult fata de valoarea de import.

Romanii care isi fac cumparaturile in marile lanturi de magazine sau din piete nu stiu ca pentru varza pe care o cumpara platesc de 3-4 ori mai mult decat pretul cu care aceasta a fost importata, strugurii sunt de peste zece ori mai scumpi pe rafturi decat atunci cand intra in tara, pretul unui kilogram de fasole este umflat de 4-5 ori, iar pentru un kilogram de mere adaosul distribuitorilor si al retailerilor este de 400-700%.

Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia a declarat pentru Mediafax ca preturile din lanturile de magazine sunt exagerate pentru ca adaosurile comerciale pe care le practica acestea si intermediarii care intervin pe traseu dubleaza sau tripleaza costul unui produs.

"Nu se tine cont decat de interesul pentru profit nemarginit al speculantilor. Este o intreaga mafie in acest sector, pentru care am un singur mesaj: trebuie sa fie prioritatea intregului Guvern sa inlature specula si evaziunea fiscala. Acestea umfla preturile pe seama buzunarelor noastre, ale tuturor. Sunt necesare tot mai multe controale, sunt necesare tot mai multe sanctiuni. Eu, unul, nu cumpar legume din hipermarket, sau daca o fi scapat vreuna pana acum, pe viitor renunt la ele. Am ce-mi trebuie in principal din gradina proprie, iar daca nu, este convenabil sa cumperi de la producatori. Nu demult am fost la Matca (judetul Galati - n.r.), unde castravetii noi sunt de patru ori mai ieftini decat pe rafturi. Consumatorii pot alege sa cumpere de unde este mai ieftin", a spus Fuia.

Deputatul Culita Tarata, totodata si unul dintre cei mai mari agricultori autohtoni, cu peste 65.000 de hectare de teren agricol in administrare, spune ca o parte din diferenta mare dintre pretul la intrarea in tara si cel de pe rafturi este data ca pentru produsele importate din afara UE pretul declarat in vama este mai mic decat cel real.

CITESTE mai multe in Jurnalul National!

Foto: Intactimages

Amenda de pana la 500 de lei pentru cine nu-si declara veniturile de anul trecut pana in 25 mai... Ponta: Televiziunea publica este in stare de faliment, cu datorii de peste 50 milioane euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x