Antena Căutare

Manual de pierdut fonduri europene in Romania

Daca esti tanar si vrei sa dezvolti o afacere in agricultura cu fonduri europene, in Romania viitorul suna bine. La inceput. Apoi constati ca lucrurile stau cel putin altfel fata de cum iti este prezentata aceasta alternativa. Degeaba spune statul roman cat de multe poate realiza un tanar cu acest sprijin daca uita sa iti mentioneze ca, pentru a incepe o astfel de afacere, acesta trebuie sa fie copil de miliardar.


Iata cazul unei persoane care a incercat sa acceseze fonduri europene in anul 2007, cu un proiect pentru o ferma de porci. Trebuie luat in considerare ca persoana in cauza nu este nici pe departe un om avut, ci unul obisnuit, cu un venit mediu care nu ii permite infiintarea pe cont propriu a unei astfel de ferme.

Primul pas a fost sa infiinteze societatea, apoi a cumparat terenul in judetul Giurgiu si a obtinut certificatul de urbanism de la primaria judeteana si avizele necesare planului de urbanizare zonal. Bineinteles, societatea avea nevoie de un consultant pentru studiul de fezabilitate si de un proiectant pentru viitoarea constructie a fermei.

Intre timp, s-a incheiat un contract de prestari de servicii cu o cooperativa pentru achizitionare de purcei, furaje, furnizare de vitamine pentru ingrijirea animalelor, precum si livrare si abatorizare.

Astfel, viitoarea ferma urma sa fie inclusa intr-un circuit asigurat. Toate acestea pe parcursul a doar cateva luni, pana la sfarsitul lunii aprilie 2008, cand persoana in cauza a depus cererea de finantare la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Giurgiu, cu sediul la Targoviste.

Pana la semnarea contractului de finantare, in septembrie 2008, el a obtinut autorizatia de constructie, a definitivat proiectul tehnic si a consultat contracte de achizitii pentru utilaje agricole. Toate acestea l-au costat pe viitorul nostru fermier suma "modica" de 35.000 de euro, imprumutati de la diversi cunoscuti. A obtinut insa aprobarea fondurilor, fapt ce l-a facut sa creada ca este pe drumul cel bun. O iluzie pierduta insa rapid.

In urma contractului de finantare, banii europeni urmau sa acopere 50% din valoarea fermei, care este de peste 1 milion de euro. Fermierul nostru urma sa achite 45% din aceasta valoare. In plus, beneficia si de 5% din fondurile nationale, deoarece nu implinise varsta de 40 de ani.

Pana aici, lucrurile au mers in ritm aproape normal. Fondurile structurale - care sunt esalonate in functie de inceperea propriu-zisa a constructiei - vin prin intermediul bancii. Tu, persoana fizica, avand fondurile aprobate, trebuie sa te ocupi de cei 45% care iti revin ca obligatie de plata. Daca ai acesti bani, te poti apuca deja sa construiesti, iar banca iti furnizeaza doar valoarea fondurilor europene.

Cati dintre tinerii sub 30 de ani care sunt interesati de astfel de proiecte au insa acesti bani?

Tot articolul, in Jurnalul National

Loteria, obligata sa renunte la cadastrul de lux... Piata moto, in colaps: O singura motocicleta, inmatriculata in mai 2010...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x