"Iesirea Greciei din zona euro va fi ca o bomba atomica pentru intreaga Europa. Nu se pune problema iesirii. Criza din Grecia este mult, mult mai adanca decat se credea anterior, acest lucru a afectat veniturile din taxe, coeziunea sociala. Trebuie sa avem o ajustare, dar bineinteles in contextul unei bune credinte si luand in considerare potentialul celorlalte tari sa continue sa finanteze Grecia", a declarat Stournaras.
De asemenea, ministrul a explicat ca, in opinia sa, iesirea Greciei din zona euro ar afecta in primul rand Europa de Sud, insa, apoi, efectele s-ar extinde la scara intregului continent.
"Sudul Europei va fi candidat la parasirea zonei euro, daca Grecia va iesi din euro, dar nu se va intampla acest lucru. De asemenea, trebuie sa intelegem ca problema zonei euro acum nu este doar Grecia, sunt probleme cu bancile din Spania. Este momentul oportun acum pentru decizii importante in zona euro, la fel ca cele din 1992, cand lira engleza si lira italiana au fost scoase din mecanismul de schimb valutar. La acea vreme lideri importanti, precum Mitterrand si Kohl, au decis sa abandoneze abordarea de tip piecemeal (pe bucati) si sa faca un prim pas important, respectiv uniunea monetara si o banca centrala", a spus Stournaras, informeaza Mediafax.
Ministrul Dezvoltarii din Grecia considera ca Europa are nevoie acum de o uniune fiscala, ceea ce ar insemna eurobonduri, politici bancare comune, politici de supraveghere comune, precum si masuri de protejare a depozitelor in intreaga Europa.