"Nu cred ca exista alternativa viabila la raportul care s-a creat intre ajustare si finantare. Sa o spun mai pe inteles, productia interna nu acopera consumul, asa ca apar presiuni inflationiste", a afirmat Isarescu.
"In ce priveste factorii ce au contribuit la aceasta evolutie nefavorabila, avem in primul rand socurile adverse de natura ofertei. Ele au fost semnalate in raportul anterior ca riscuri si, din pacate, s-au materializat in totalitate. Este vorba de majorari substantiale de preturi la marfurile alimentare pe piata interna, indicele nostru de preturi de consum. Aceste majorari au urmat socurilor adverse de pe pietele externe si unei situatii mai putin favorabile de pe pietele interne. Al doilea factor a fost reprezentat de preturile la carburanti. Am asistat la cresteri semnificative ale preturilor si cotatiilor internationale la petrol, in contextul turbulentelor din Orientul Mijlociu si Africa de Nord si la majorarea accizelor interne. Aceste majorari si eliminarea scutirii de accize pentru produsele energetice cu continut de biomasa au dus la scumpire", a explicat Isarescu.
Acesta a subliniat ca pentru temperarea presiunii inflationiste a actionat persistenta deficitului de cerere, fiind anticipata o atenuare treptata a influentei la dezinflatie a acestui factor, pe masura ce economia isi revine si se instaleaza cresterea economica.
"Nu s-au semnalat pana in prezent, si asta e un lucru bun, incurajator, presiuni inflationiste din partea costurilor cu forta de munca. Cresterile salariale au fost sub cresterea productivitatii. Ne-a ajutat si o apreciere a euro fata de dolar, destul de moderata, de circa 4%", a precizat guvernatorul BNR.
Potrivit BNR, rata anuala a inflatiei, in trimestrul doi 2011, a depasit estimarile Bancii Nationale, ajungand la 8,01%, fata de 7,6% in februarie, ceea ce face posibila depasirea prognozei pentru sfarsitul anului, in cazul in care nu va fi reluat procesul de dezinflatie in semestrul doi.
Citeste si Jurnalul!
Foto: Intact Images
BNR a majorat prognoza de inflatie pentru 2011 la 5,1%... Datoriile operatorilor de pe piata majoreaza preturile gazelor naturale...