Antena Căutare

Ne putem aștepta la o recesiune mai dură decât cea din 2008. Decizia de a plăti șomajul tehnic aduce un impact impact bugetar de peste 30 de miliarde de lei

Se ascute lupta pentru salvarea economiei. După o şedinţă de guvern de 10 ore, premierul a anunţat noi măsuri, cu un impact bugetar de peste 30 de miliarde de lei. Şi nu e suficient, spune mediul de afaceri. Care se pregăteşte pentru o recesiune mai dură decât cea din 2008.

Ne putem aștepta la o recesiune mai dură decât cea din 2008. Decizia de a plăti șomajul tehnic aduce un impact impact bugetar de peste 30 de miliarde de lei
Decizia de a plăti șomajul tehnic aduce un impact impact bugetar de peste 30 de miliarde de lei

La un salariu mediu brut de 5225 de lei, 75 la sută înseamnă 3918 lei. Adică, un angajat în şomaj tehnic va primi cel mult 2291 de lei. Net!

Măsura se aplică, în primul rând, companiilor închise după ordinul emis de autorităţi. Vorbim de angajaţi din hoteluri, restaurante şi industria de spectacol. Ajutor vor primi şi firmele care, din cauza pandemiei, au profiturile mai mici cu cel puţin 25%. Însă doar pe perioada stării de urgenţă.

Recesiune înseamnă scădere a producției sau reducere a investițiilor în perioada apariției fenomenelor negative asemănătoare crizelor economice.

Ludovic Orban: Statul va suporta șomajul tehnic pentru angajații din companiile care și-au încetat activitatea, din cauza pandemiei de coronavirus

Guvernul a mai amânat termenele de plată pentru impozitele pe clădiri, teren şi mijloace de transport. Iar popririle şi executările silite sunt suspendate.

"Amânarea la plata obligaţilor fiscale aceasta e o măsură numai pe perioada stării de urgenţă. Cu siguranţă, firmele şi-au dorit măsuri cu termen mai lung, pentru că această situaţie va genera efecte pentru 6 luni de-acum încolo", spune Ludovic Orban.

Totodată, Executivul va plăti firmelor toate sumele restante pentru concediile medicale şi facturile pentru lucrările de construcţii.

Ministrul Muncii: Nu trebuie abuzat de clauza de forţă majoră din contractele de muncă, ci trebuie găsite toate soluţiile, una dintre ele fiind şomajul tehnic

"Am decis prin OUG să majorăm plafonul de garantare a creditelor pt IMM, am putut să o facem cu 5 mld în prima fază. Să asigurăm rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde pentru a asigura fluxul de capital", spune Ludovic Orban.

Potrivit unei analize termene.ro, 37% dintre firme și-au redus activitatea şi 23% își închid operațiunile din cauza pandemiei. Peste 280.000 de companii riscă insolvența.

Există o probabilitate de 80% ca economia SUA să intre în recesiune? Analiștii dau vești ngrijorătoare... Acţiunile Uber au crescut cu până la 44% după anunţul companiei că are rezerve suficiente de numerar pentru a depăşi cri...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x