Antena Căutare

Noi scumpiri la carburanti? Consiliul Concurentei: preturile sunt „normale“

Premierul s-a plans ca autoritatea de concurenta nu i-a oferit date concrete. Oamenii din subordine i-au acuzat pe petrolisti de scumpiri nejustificate.

In ultima sedinta de guvern, premierul Emil Boc s-a aratat foarte nemultumit de informarile „prea generaliste" pe care le-a primit de la Consiliul Con­curentei despre piata de distributie de carbu­ranti, unde exista suspiciuni de intelegere ilegala pentru scumpirea benzinei si a motorinei.

Potrivit purta­torului de cuvant al Executivului, Ioana Mun­tean, Boc i-a cerut presedintelui Consiliului, Bogdan Chiri­toiu, sa lucreze cu Agentia Nationala de Ad­ministrare Fiscala (ANAF) pentru a realiza o analiza suplimen­tara pe baza careia sa isi poata fundamenta deciziile.

Surse din cadrul guvernului sustin ca seful Consi­liului Concurentei a invocat ca nu a reusit sa stranga probe care sa indice daca pe piata carbu­rantilor exista sau nu o situatie incompatibila cu re­gulile compe­titiei. Din acest motiv, adauga sursele, Chiritoiu nu a putut prezenta o concluzie a verifi­carilor.

Premierul Boc si oamenii din subordinea sa incearca in ultimul timp sa justifice ca majorarea pretului carburantilor din 2010, cu aproape 25%, s-a facut exclusiv din cauza petrolistilor, care au scumpit fara justificare. Mai mult, ANAF a elaborat un document in care se spune ca taxele nu au avut o contributie elocventa si ca scumpirea a fost nejus­tificata. Petrom, cea mai mare companie petroliera autohtona, a reactionat recent afirmand ca saltul pretului s-a datorat doar taxelor impuse de autoritati in 2010, cu TVA in frunte, si cresterii cotatiilor barilului de titei.

Nimic suspect

In urma cu o luna, Bogdan Chiritoiu a afirmat intr-o conferinta de presa ca pretul carburantilor este unul firesc, chiar mai mic decat media UE, nepu­tandu-se demonstra pana la acea ora vreo intelegere de tip cartel intre companiile de profil.

In optica presedintelui Consiliului, pretul benzinei, desi se apropie vertiginos de nivelul de 1,2 euro pe litru, este in limita acceptabilului.

Tot articolul, in Financiarul

Romania, pe locul 39 din 163 in topul mondial al riscurilor fiscale... Guvernul vrea sa privatizeze laboratoarele ANSVSA...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x