Antena Căutare

Nu mai cumpara case decat romanii cu lichiditati. Vezi ce fel de locuinte se cauta!

Peste 60% dintre bucurestenii care vor sa cumpere locuinte au lichiditati si cauta apartamente de peste 60 de metri patrati, arata un studiu al imopedia.ro. Acestia nu apeleaza la credite bancare, dar vor sa obtina cea mai buna oferta la cel mai avantajos pret. Doar 20.000 de bucuresteni isi pot permite sa achizitioneze o locuinta.

Studiul portalului imobiliar arata ca 61% dintre vizitatorii cauta apartamente cu suprafete de peste 60 mp (35% - intre 60-80 mp si 26% - peste 80 mp). Cei care doresc apartamente intre 30 si 60 mp reprezinta 33%, in timp ce clientii pentru apartamente mai mici de 30 mp reprezinta doar 6%.

"Noile statistici arata ca cei care isi cauta cu adevarat o locuinta in aceasta perioada sunt majoritar persoane care dispun de lichidati si incearca probabil sa profite de situatia din piata pentru a obtine cele mai bune oferte la cel mai bun pret", a declarat Razvan Muntean, directorul general al imopedia.ro.

In ceea ce priveste zonele, cele mai cautate apartamente sunt cele din zonele centrale si ultracentrale ale Bucurestiului (27%-centru, 13% - ultracentral). Restul preferintelor se imparte intre Vest - 15%, Est - 12%, Sud - 11%, Nord - 8%, Lux - 11% si Ilfov - 3%.

Cum se explica aceasta noua tendinta de pe piata, in conditiile in care romanii sunt inglobati in datorii la banci si au venituri in scadere?

Analistii imobiliari spun ca explicatia consta in numarul resus de tranzactii. Practic mai cumpara locuinte numai romanii care au bani si care se tem ca preturile ar putea creste. Cate locuinte se mai tranzactioneaza acum in capitala?

Reprezentantii companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox. apreciaza ca piata din Bucuresti poate absorbi anual circa 20.000 de tranzactii cu locuinte, luand in calcul nivelul salarial, din care insa 90% cu apartamente vechi.

"Din estimarile noastre si avand la baza salariul mediu comunicat oficial, 15,7% din populatia activa a Bucurestiului are un venit net anul mai mare de 1.000 de euro, care se califica pentru obtinerea unui credit de 40.000-50.000 de euro pentru achizitia unei locuinte. Asta inseamna ca 137.224 de bucuresteni isi pot permite un credit in limita acestor sume. Avand insa in vedere ca studiile arata ca doar una din sapte persoane care isi pot permite sa cumpere o locuinta si intentioneaza sa faca acest lucru in aceasta perioada, rezulta ca numarul de potentiali clienti este de circa 20.000 de persoane", explica autorii studiului.

Sursa: Jurnalul National

Lantul datoriilor in companiile de stat... Templeton nu mai sta dupa statul roman: cere listarea urgenta a Hidroelectrica si Nuclearelectrica...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x