Antena Căutare

Observator Special: Magazinele de suveniruri - o afacere de milioane de euro!

Sunt parte esentiala a oricarei calatorii! Nu poti sa te intorci fara ele, altfel familia, prietenii si chiar colegii de munca iti vor arunca priviri usor ostile. Asta pentru ca nu inteleg ce poate fi atat de greu sa cauti niste suveniruri decente. Adica, ce e atat de greu sa te intorci de la Paris cu un breloc in forma turnului Eiffel? Sau de la Londra, cu un magnet de frigider cu imaginea Palatului Buckingham? In afara faptul ca, uneori, maruntisurile ajung sa te coste o gramada de bani, multe dintre ele vor fi aruncate in cosuletul acela in care mai stau alte suveniruri, cheile de rezerva ale masinii si cateva brichete descarcate. Totusi, exista si oameni pentru care suvenirurile sunt o parte din povestea vietii lor.

Emilia Ghinescu, cantareata de muzica populara, are o mare pasiune pentru suveniruri. A strans peste 150 de figurine, farfurii picate manual si magneti de frigider din toate tarile pe care le-a colindat. Si are o gramada de amintiri din Franta, Spania, Marea Britanie, Italia, Grecia, Bulgaria. Doar ca amintirile costa, uneori, si cateva mii de euro.

Mai greu este cu adusul lor in tara. De multe ori, suvenirurile fragile se sparg in bagaje. Asa ca, preventiv, Emilia Ghinescu cumpara si dubluri.

Emilia Ghinescu nu este singura cu o astfel de pasiune. Mai toti romanii care au ajuns peste granita au cumparat o vedere, o cana sau un magnet de frigider pentru ei sau pentru cineva dragi. Difera doar suma alocata pentru astfel de cumparaturi.

Mai exact, daca dupa ani de mers in vacanta, s-au strans pe frigider vreo 50 - 60 de magneti, la un pret mediu de 5 euro bucata, constati ca, din banii dati pe suveniruri, ai fi putut pleca intr-o alta vacanta, poate una de trei stele in Cipru. Insa nu doar romanii cumpara amintiri, ci si strainii.

In 2012, turistii din intreaga lume au cheltuit, in total, peste 2,3 miliarde de dolari pe suveniruri. In plus, turistii au alocat aproape 427 milioane de ore in cautarea unor bibelouri, obiecte traditionale si a altor astfel de amintiri din vacante.

De unde sa vina investitiile straine? Romania joaca in liga "junk" la ratinguri... Managerul care in copilarie visa sa fie pilot sau gunoier. O lectie de cultura japoneza cu seful Sony Romania...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x